Skip to main content

ΕΣΕΕ: Η κυβέρνηση κωφεύει

Παρά την πεντάμηνη διαβούλευση για το νέο φορολογικό, οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων δεν περιλαμβάνονται στον επιθυμητό βαθμό, υπογραμμίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Παρά την πεντάμηνη διαβούλευση για το νέο φορολογικό, οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων δεν περιλαμβάνονται στον επιθυμητό βαθμό, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Προσθέτει, δε, ότι η κυβέρνηση, με ορατό τον κίνδυνο της ύφεσης, πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο σχεδιασμό και στη λήψη μέτρων ανάπτυξης τα οποία θα αντισταθμίσουν την παρούσα κατάσταση.

Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για αναποτελεσματικότητα των μέτρων που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν επιτυγχάνεται ο απαραίτητος αναπτυξιακός προσανατολισμός, δεν λύνονται σε καμία περίπτωση τα προβλήματα της πολυπλοκότητας, του κόστους χρόνου, χρήματος και της γραφειοκρατίας και δεν υπάρχει καμία ένδειξη όσον αφορά στη δημιουργία αξιόπιστων φοροεισπρακτικών μηχανισμών ή πάταξης της φοροδιαφυγής.

Οι επιφυλάξεις του εμπορικού κόσμου, συνεχίζει η ανακοίνωση, σχετικά με την αναποτελεσματικότητα των φορολογικών μέτρων, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα του Α΄Α τριμήνου απέχουν σημαντικά από τους αρχικούς στόχους, αφού μόνο τρεις Δ.Ο.Υ. έχουν επιτύχει το στόχο τους.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ένδειξη όσον αφορά στη δημιουργία αξιόπιστων φοροεισπρακτικών μηχανισμών ή πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ διαφαίνεται, πλέον, καθαρά ότι ο φοροεισπρακτικός «συναγερμός» που έχει σημάνει η Κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, εάν δεν συνοδεύεται από σειρά άλλων μέτρων με στόχο τη φορολογική δικαιοσύνη, την εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογουμένου και κράτους και της φορολογικής συνείδησης του πολίτη», προσθέτει.

«Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει σειρά μέτρων όπως η μείωση του κόστους μεταβίβασης των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, η παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων και η θέσπιση αφορολόγητου αποθεματικού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα συνέβαλλαν στο συγκεκριμένο στόχο», αναφέρει στη συνέχεια.

«Με ορατό τον κίνδυνο της ύφεσης, της επακόλουθης συρρίκνωσης των εσόδων και της περαιτέρω μείωσης της ρευστότητας, καλούμε για μία ακόμα φορά την Κυβέρνηση να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο σχεδιασμό και στη λήψη μέτρων ανάπτυξης τα οποία θα αντισταθμίσουν την παρούσα κατάσταση, θα τονώσουν τη ζήτηση και θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη, ακόμα και εν μέσω βαθιάς κρίσης, θα πρέπει να αποτελέσει το κύριο ζητούμενο της Κυβέρνησης, ως μέσο ανάκαμψης της αγοράς και των επιχειρήσεων και ως μέσο αποφυγής ενός φαύλου κύκλου ύφεσης και ελλειμμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ZENITH