Skip to main content

Έσοδα-διαθέσιμα προκαλούν... τρόμο

Στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για τον χειρότερο μήνα των τελευταίων ετών στο κρίσιμο μέτωπο των εσόδων.

Μεγάλο προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η πορεία των εσόδων. Μια εβδομάδα σχεδόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τον πολύ κακό Δεκέμβριο, στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για έναν πολύ χειρότερο Ιανουάριο. Ίσως τον χειρότερο μήνα των τελευταίων ετών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά σε αυτό το τόσο κρίσιμο μέτωπο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε επίπεδο διμήνου – ο λόγος αφορά στο τελευταίο, απ’ όταν δηλαδή οι εκλογές κατέστησαν αναπόφευκτες - η μείωση που σημειώνεται είναι κατακόρυφη (της τάξης του 35% αθροιστικά). Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για κανονικό “γκρέμισμα”, με άγνωστο προς το παρόν το που θα φτάσει, καθώς επεκτείνεται σε όλα τα μέτωπα (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ).

Το μόνο …αισιόδοξο στοιχείο, της όλης ιστορίας ένα κάνει με το γεγονός ότι παραδοσιακά, όπως υποστηρίζουν έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, παραμονές εκλογών το φαινόμενο της μείωσης των κρατικών εσόδων παρατηρείται πάντα. Απλά, τώρα, έχει πάρει πολύ μεγαλύτερη ένταση ακόμα και σε σχέση με το 2012.

Την ίδια ώρα, πάντως, τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου κυμαίνονται στα περίπου 2 δις ευρώ, ενώ ο Δεκέμβριος είχε κλείσει με περίπου 2,8 δις ευρώ. Η απομείωση αυτή, μάλιστα συνεχίζεται ακάθεκτη, γεγονός το οποίο εντείνει την ανησυχία για την επόμενη μέρα.

ZENITH