Skip to main content

ΕΣΘ: Μόλις 16 από τα 150 επιχειρήσεις είχαν «οικονομική ανάσταση»

Απογοητευμένοι από την κίνηση κατά την πασχαλινή περίοδο εμφανίζονται οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη.

Απογοητευμένοι από την κίνηση κατά την πασχαλινή περίοδο εμφανίζονται οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη καθώς από τις 150 επιχειρήσεις οι 16 απάντησαν ότι έμειναν ικανοποιημένες, εκ των οποίων, όμως, μόνον 1 επιχείρηση είδε αύξηση στον τζίρο της από πέρυσι. Οι 15 επειδή παρέμειναν στα ίδια περυσινά επίπεδα.

Αυτό δείχνει έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. «Εκφράζοντας απογοήτευση, άγχος και φόβο οι συνάδελφοι-έμποροι και οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας, στέλνουν κραυγή αγωνίας για την επιβίωση και το μέλλον τους» σημειώνει ο ΕΣΘ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μείωση του τζίρου σε ποσοστό, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 27%, σε συνέχεια μιας μονίμως πτωτικής πορείας την τελευταία πενταετία.

Η έρευνα έγινε σε εμπορικές επιχειρήσεις του Κέντρου, της δυτικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης και εκτός των αποτελεσμάτων επί του συνόλου των επιχειρήσεων, υπάρχει, παράλληλα, ανάλυση αποτελεσμάτων ξεχωριστά για κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές.

Για το ιστορικό κέντρο της πόλης, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 90% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ, μόνον το 10% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο κατά την πασχαλινή περίοδο (γιατί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι).

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 84% δηλώνει μείωση του τζίρου τους, σε σχέση με πέρυσι, το 13% κυμάνθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα και μία επιχείρηση δηλώνει αύξηση σε σχέση με τον περυσινό της τζίρο.

Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου το 10% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς κατά την πασχαλινή περίοδο, ενώ, σε άλλη
ερώτηση για μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους, το 16% δηλώνει ότι έμεινε στα ίδια
επίπεδα με την αντίστοιχη (κακή) περυσινή περίοδο και η μοναδική επιχείρηση που δηλώνει αύξηση, σε σχέση με πέρυσι.

Παρόμοια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού, στη δυτική και στην ανατολική Θεσσαλονίκη το 12% δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση την πασχαλινή περίοδο (γιατί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι), ενώ, σε άλλη ερώτηση, ποσοστό 92% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Η κίνηση την Κυριακή των Βαίων υπήρξε απογοητευτική σύμφωνα με το 93% των ερωτηθέντων. 

ZENITH