Skip to main content

ΕΣΥ, έλα με τη γάζα και τον όρο σου…

Πριν από λίγες εβδομάδες η Voria.gr έγραφε για την τραγελαφική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Υπουργείο Υγείας. Οι προμηθευτές σήμερα απαιτούν τα χρήματά τους – και καλά κάνουν – διότι οι κυβε
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
melkar4@yahoo.gr


Πριν από λίγες εβδομάδες η Voria.gr έγραφε* για την τραγελαφική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Υπουργείο Υγείας και κατά συνέπεια όλοι εμείς, οι εν δυνάμει ασθενείς. Οι προμηθευτές σήμερα απαιτούν (ή εκβιάζουν κατά το Υπουργείο Υγείας) τα χρήματά τους – και καλά κάνουν – διότι, όπως εύκολα αποδεικνύεται από την ανάγνωση σχετικών δημοσίων εγγράφων, οι κυβερνήσεις τούς έχουν επιτρέψει να αλωνίζουν στα νοσοκομεία. Φυσικά και δεν φταίνε αυτοί, οι οποίοι ως έμποροι ήθελαν και θέλουν να κερδίζουν… χοντρά λεφτά. Αυτοί που φταίνε είναι οι κατά καιρούς εκλεγμένες κυβερνήσεις και εκλεγμένοι υπουργοί υγείας που όχι μόνο τους άφησαν, αλλά και υπέγραψαν φαρδιά πλατιά, αποφάσεις με τις οποίες τους άνοιξαν το δρόμο και την όρεξη…

Οι τζίφρες των κυβερνώντων ήταν αυτές που έδωσαν το πράσινο φως σε γιατρούς να παραγγέλνουν ό,τι θέλουν και απ όποιον προμηθευτή θέλουν, χωρίς έλεγχο των τμημάτων προμηθειών των δημοσίων νοσοκομείων (αλήθεια, υπάρχουν και πληρώνουν προσωπικό;) με αποτέλεσμα να φορτωνόμαστε δυσβάστακτα χρέη. Οι λίστες των αναλώσιμων και μη…συγκρίσιμων υλικών – διότι κάθε ασθενής είναι μοναδική περίπτωση – είναι ατέλειωτες και ενδεικτικές για «το πάρτι που δεν θα συνεχισθει», όπως μας διαβεβαίωσε η Υπουργός Ξενογιαννακοπούλου, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, όπως πχ αν θα ακυρώσει διοικητικές αποφάσεις προηγουμένων κυβερνήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου και προμηθευτών για τη ρύθμιση των χρεών θα συνεχισθούν και σήμερα. Όμως κάποιοι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Να βγει έστω και ένας…γενναίος και να κατονομάσει τους υπαίτιους της σημερινής κατάντιας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, εκεί, όπου ο φορολογούμενος ασθενής πηγαίνει με τις…γάζες για να γειάνει. Εκτός κι αν τα πιράνχας – όπως έλεγε πρώην υπουργός υγείας του ΠΑΣΟΚ - ζουν και βασιλεύουν στο ΕΣΥ και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας, ακόμη σε τέτοιες μέρες κρίσης, φοβούνται μην τους…φάνε

*Aνοικτά είναι...μπείτε!

Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το μεγάλο φαγοπότι στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία;

Tα «πιράνχας» μπήκαν μόνα τους και απρόσκλητα στα δημόσια νοσοκομεία ή μήπως τα έβαλαν από την πόρτα και με το...νόμο οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών; Μήπως τελικά υπουργοί και υφυπουργοί έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα περί εξαγγελιών για τον έλεγχο των προμηθειών; Αν κάποιος διαβάσει τις σχετικές αποφάσεις – δημοσιευμένες στα ΦΕΚ* – καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει (ούτε υπήρχε) κάτι...παράνομο και μεμπτό στις δουλειές γιατρών και εταιρειών, παρά τις δηλώσεις υπουργών ότι φοβούνται ότι θα τους φάνε τα... πιράνχας!

Οι αρμόδιοι υπουργοί φαίνονται να είναι εκείνοι που άνοιξαν το δρόμο, στις καθ΄ όλα νόμιμες εταιρείες, για να βγάλουν τρελά λεφτά σε βάρος του δημοσίου και των ασφαλισμένων και να έχουν παραχωρήσει το… νόμιμο δικαίωμα στους γιατρούς να επιλέγουν αναλώσιμα από τις εταιρείες που θέλουν, όποτε θέλουν, χωρίς διαγωνισμούς και χωρίς τυπική – έστω – επίβλεψη από τα «αρμόδια» τμήματα προμηθειών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων!

Και μόνο η ανάγνωση των δημοσίων εγγράφων (ΦΕΚ) στα οποία – επαναλαμβάνω - όλοι έχουμε πρόσβαση, κόμματα, δημοσιογράφοι, φορολογούμενοι και...εισαγγελείς, αποδεικνύει ότι το λογαριασμό για το ατέλειωτο «φαγοπότι» υπέγραψαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του ΕΣΥ, φυσικά με έξοδα του ελληνικού δημοσίου!

Όπως όλοι θυμόμαστε, οι υπουργοί δήλωναν – ο ένας μετά τον άλλο και με το πλέον δραματικό ύφος - ότι η κατάσταση είναι αδιέξοδη, διότι βρέχει...πιράνχας ακόμη και στα χειρουργεία και φοβούνται ότι θα τους φάνε κι αυτούς!

Όμως παρά τον τρόμο, τελικά αυτοί κατάφεραν να διασωθούν και μάλιστα αναλαμβάνοντας ακόμη υψηλότερες θέσεις (αν και ορισμένοι εξ αυτών είχαν… ολοκληρώσει το έργο τους κι ήθελαν να «ολοκληρώσουν» και σ΄ άλλο υπουργείο…).
 
Εκείνοι που κινδυνεύουν να  μη διασωθούν – εκτός από το ετοιμοθάνατο Εθνικό Σύστημα Υγείας - είναι οι ασφαλισμένοι και οι φορολογούμενοι. Όσο για τα πιράνχας, από τη φύση τους, δεν μασάνε τίποτε. Απλώς τα καταβροχθίζουν και δεν φταίνε αυτά…

ZENITH