Skip to main content

Εταίρος στο ULYSSES η Υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης

Βασικός εταίρος σε έργο του Προγράμματος ESPON η Υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, για την ανάδειξη διασυνοριακών περιοχών.
Τη συμμετοχή της ως βασικού εταίρου του έργου ULYSSES, στο πλαίσιο του Προγράμματος ESPON, εξασφάλισε η Υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης.

Στο έργο, με επικεφαλής εταίρο τη γαλλική Περιφέρεια της Αλσατίας και συνολικό προϋπολογισμό 350.000 ευρώ, συμμετέχουν άλλες πέντε διασυνοριακές περιοχές της Ευρ. Ένωσης.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει επεξεργασία προτάσεων πολιτικής για τις συγκεκριμένες περιοχές, με μελέτη των προβλημάτων και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Για την επιλογή του κατάλληλου κοινοπρακτικού σχήματος, η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος ESPON έχει δημοσιεύσει Ανοιχτή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με αποδέκτες Πανεπιστήμια από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 28η  Ιουνίου 2010.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου ULYSSES, θα χρηματοδοτηθεί κατά 100% η εκπόνηση έξι αναλύσεων για ισάριθμες διασυνοριακές περιοχές, μεταξύ των οποίων και αυτή της Ελλάδος-Βουλγαρίας μέσω της συμμετοχής της Υπερνομαρχίας Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης. Από τις αναλύσεις αυτές θα εξαχθούν συμπεράσματα που θα οδηγήσουν στη διατύπωση του κατάλληλου πλαισίου πολιτικών και μέτρων για την εξασφάλιση της ισόρροπης ανάπτυξης των Συνοριακών Περιοχών με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η υλοποίηση του έργου αναμένεται ν’ αρχίσει το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Μιλώντας για τη σημασία του έργου, ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης Κώστας Τάτσης τόνισε:
"Πέραν της επαρκούς αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης, των δυνατοτήτων και αναγκών των ευρωπαϊκών συνοριακών περιοχών, το έργο ULYSSES μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την προσέγγιση των στρατηγικών βημάτων που θα μας οδηγήσουν στη διαμόρφωση πολιτικών κατευθύνσεων. Απώτερος στόχος μας είναι το έργο αυτό, το οποίο αποτελεί καρπό μίας μακράς συνεργασίας της Υπερνομαρχίας με το Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών (Association of European Border Regions-AEBR), να τροφοδοτήσει μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία θα υποστηρίξει τη θέσπιση συγκεκριμένων θεσμικών ρυθμίσεων που θα αναφέρονται με σαφή και ολοκληρωμένο τρόπο στις συνοριακές περιοχές".

ZENITH