Skip to main content

Εθελοντικές δράσεις στον Όλυμπο

Για τρίτη συνεχή χρονιά οι εθελοντές της Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συμβάλουν στην πυροπροστασία του βουνού των Θεών, του γηραιού Ολύμπου, αλλά και των Πιερίων.
Ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από τρία χρόνια για να συμβάλουν εθελοντικά στην πυροπροστασία του βουνού των Θεών, του γηραιού Ολύμπου, αλλά και των Πιερίων. Με μόνα «όπλα» ένα ζευγάρι κιάλια και ένα κινητό τηλέφωνο, από τα δύο παρατηρητήρια του νομού Πιερίας (Νέοι Πόροι και Έλαφος), μόλις δουν καπνό στο βουνό, ειδοποιούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία εντός ολίγων λεπτών μπορεί να επέμβει και να αντιμετωπίσει τη φωτιά εν τη γενέσει της.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ), που αποτελείται από περίπου 500 εθελόντριες και εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, κυρίως οικογένειες, νέες και νέοι, καλύπτει επί 100 συνεχόμενες ημέρες, με δύο βάρδιες τη μέρα, τη φύλαξη ενός μεγάλου ορεινού όγκου εντός της Πιερίας. Το καλοκαίρι του 2009 οι περίπου 480 οικογένειες, που συμμετείχαν εθελοντικά στη δράση, ανέφεραν 13 περιπτώσεις φωτιάς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.

«Ξεκινήσαμε και φέτος δυναμικά, για τρίτη συνεχή χρονιά, τη δράση μας, που έχουμε ονομάσει «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο Δάσος», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κατερίνη ο Ηλίας Τσολακίδης, από τους πρωτεργάτες της κίνησης, και προσθέτει: «Ο στόχος μας και αυτό το καλοκαίρι, από 1η Ιουνίου μέχρι και την 10η Σεπτεμβρίου, είναι να μην υπάρξει κενό στα δύο παρατηρητήρια. Γι αυτό καλούμε τους πολίτες της Πιερίας, αλλά και όσους βρεθούν για διακοπές στους πρόποδες του μαγευτικού Ολύμπου, να του χαρίσουν πέντε ώρες από το καλοκαίρι τους, αναλαμβάνοντας μία βάρδια. Με μια ειδική διαδικτυακή εφαρμογή στον ιστοχώρο www.otoposmou.gr, στην ενότητα «Μια μέρα για το Δάσος», όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κλείσουν μια ελεύθερη βάρδια, συνδράμοντας στην προστασία του περιβάλλοντος».

Όπως αναφέρει ο κ. Τσολακίδης, μια από τις πρώτες ομάδες πολιτών, που κάθε χρόνο στηρίζουν ενεργά το «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο Δάσος» είναι οι δημοσιογράφοι του Ν. Πιερίας, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη φύλαξη σε ένα από τα δύο παρατηρητήρια. Έτσι, σήμερα και οι δύο βάρδιες στους Ν. Πόρους θα καλυφθούν από μια ομάδα πέντε δημοσιογράφων, οι οποίοι όπως και πέρυσι, στήριξαν αυτή τη σημαντική δράση.

«Αφήστε το στο Ταμείο» και άλλες δράσεις

Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στη Γερμανία, όπου είναι Τεχνικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Αθλητικών Επιστημών της Κολωνίας, ο κ. Τσολακίδης πιστεύει στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, η οποία μπορεί, όπως υπογραμμίζει, να κάνει θαύματα.

«Αν και ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, με στόχο την πυροπροστασία του Ολύμπου και των Πιερίων, οι εθελοντικές μας δράσεις επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς, καθώς είμαστε μια ανοιχτή κίνηση πολιτών», σημειώνει ο κ. Τσολακίδης και συνεχίζει: «Η ΕΟΔνΠ δεν εξαρτάται από κανέναν πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής υπεύθυνων ανθρώπων. Όταν μας ρωτούν αν πρόκειται να κατέβουμε υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Πάγια αρχή μας είναι η πολιτική της ανεξαρτησίας, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί ως κόρην οφθαλμού».

Μέσα από επιλεγμένες δράσεις, που «στεγάζονται» στον ιστότοπο μας, η ΕΟΔνΠ στοχεύει στο να ενώσει τις δυνάμεις υπεύθυνων πολιτών για την ανάδειξη οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων, μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση. Μεταξύ των δράσεων διακρίνονται αυτή για τις διαβάσεις πεζών (το 2009 διοργανώθηκε μαραθώνιος ενημέρωσης), για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, τη δωρεά οργάνων κ.ά.

Το 2009 ξεκίνησε μία νέα, πρωτότυπη δράση, με τίτλο «Αφήστε το στο Ταμείο», με στόχο την αντίδραση των πολιτών στις μαζικές αυξήσεις των τιμών.

Ειδικότερα, πολίτες πηγαίνουν οργανωμένα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, γεμίζουν καρότσια και καλάθια με διάφορα προϊόντα και όταν φτάνουν στο ταμείο, ζητούν να τους γίνει έκπτωση. Αν δεν το επιτύχουν, τα αφήνουν στο ταμείο, που μπλοκάρει, και φεύγουν. Η πρώτη κινητοποίηση, τον Ιανουάριο του 2009, αφορούσε το φρέσκο γάλα και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής του προϊόντος τοπικής γαλακτοβιομηχανίας, σε μία μόλις εβδομάδα.

«Παρόμοια κινητοποίηση ξεκίνησε πριν από χρόνια από εργαζομένους της Siemens στη Βόρεια Γερμανία. Μάλιστα, κάποιοι Γερμανοί εθελοντές, που μηνύθηκαν, αθωώθηκαν από δικαστήριο του Βερολίνου», λέει ο κ. Τσολακίδης και προσθέτει: «Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί ένα μέσο αντίδρασης και έχει αναγνωριστεί από το Γερμανικό Συνδικάτο των Υπηρεσιών Ver.di, ως νόμιμη, όπως και οι απεργίες».

Η πιο πρόσφατη κινητοποίηση, στις 12 Ιουνίου, επεκτάθηκε σε οκτώ πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Κόρινθος, Κέρκυρα, Κρήτη, Μυτιλίνη κ.ά), όπου δημιουργήθηκαν ανάλογες εθελοντικές ομάδες για τη συγκεκριμένη δράση. Η επόμενη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουλίου.

ZENITH