Skip to main content

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Eκθέσεις Οκτωβρίου

Οι εκθέσεις «Heart in heart», «Δεύτερο αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη» και «CROSS-KOREA: Come Join Us, Mr. Orwell! (on line έκθεση)» θα φιλοξενούνται μέχρι μέσα Οκτώβρη στο ΕΜΣΤ.

Τρεις εκθέσεις, καθεμιά τους ενδιαφέρουσα για διαφορετικό λόγο, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν οι κάτοικοι της Αθήνας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον Οκτώβριο.

Heart in heart (μέχρι τις 11 Οκτωβρίου)

Στην έκθεση  «Heart in heart»,  συμμετέχουν 23 καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, διαδικτυακά και ηχητικά έργα, προερχόμενα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Η έκθεση καταλαμβάνει ολόκληρο τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών και θα διαρκέσει τέσσερις μήνες.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το ομώνυμο γλυπτό της καλλιτέχνιδος Γιάελ Καναρέκ, που αποτελεί πρόσφατο απόκτημα της συλλογής. Στους καλλιτέχνες της έκθεσης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Καρλ Αντρέ, Κουτλούγκ Αταμάν, Μπιλ Βιόλα, Ναν Γκόλντιν, Γιώργος Λαζόγκας, Τζον Μπαλντεσάρι, Περ Μπάρκλεϋ, Παντελής Ξαγοράρης, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Στηβ Ρόντεν, Λουκάς Σαμαράς, Σέλλυ Σίλβερ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «heart in heart» οργανώνεται στο Χώρο νέων μέσων και στους Αίθριους χώρους του μουσείου το αφιέρωμα soundscapes με ηχητικά έργα μερικών από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκπροσώπους της sound art.

Δεύτερο αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου αφιερώματος, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας (ΚΕΜΣΕ) διοργανώνει το 2ο αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη.

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Νέων Έργων του ΕΜΣΤ καθώς και  στο μεσοπάτωμα μέχρι τις 11 Οκτώβρη.


CROSS-KOREA: Come Join Us, Mr. Orwell! (on line έκθεση)
Η έκθεση είναι μια συνεργασία του ΕΜΣΤ και του διαδικτυακού Streaming Museum και θα φιλοξενείται στο μουσείο μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Το «Cross-Korea: Come Join us Mr. Orwell!» αποτελείται από τρία μέρη και είναι προϊόν συνεργασίας τριών πολιτιστικών ιδρυμάτων της Κορέας: του Korean Film Archives, του Nam June Paik Art Center, και του Art Center Nabi. Παρουσιάζει μία συλλογή έργων κινούμενης εικόνας (κινηματογράφο, βίντεο και CGI) της περιόδου 1930-2009 από κορεάτες σκηνοθέτες, βιντεοκαλλιτέχνες και καλλιτέχνες νέων μέσων, και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εγκαινίων της «Πόλης του Αύριο» (Tomorrow City), μιας ψηφιακής πόλης στο Incheon της Κορέας που θα αποτελέσει βήμα για νέες συμμετοχικές μορφές τέχνης.

Το πρώτο μέρος, με τίτλο "Film and City: Seoul landscape, from Kyungsung to Seoul", σε επιμέλεια του Korean Film Archives, παρουσιάζει αποσπάσματα από κορεατικές κινηματογραφικές ταινίες της περιόδου 1930-1960, μέσα από τα οποία φαίνεται ο θαυμασμός αλλά και οι αντιδράσεις της κορεατικής κοινωνίας απέναντι στο μοντέρνο.

Το δεύτερο μέρος είναι μια επιλογή βίντεο του Nam June Paik Art Center με τίτλο Nam June Paik: Electronic Performance. Η επιλογή αυτή αποτελείται από βίντεο που δημιούργησε ο Paik με το Video Synthesizer, μια δική του επινόηση που του επέτρεπε να επεξεργάζεται και να συνδυάζει εικόνες βίντεο, που συχνά  προέρχονταν από συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής του, όπως, μεταξύ άλλων, οι Joseph Beuys, Allan Kaprow, David Bowie και Allen Ginsberg.

Το τρίτο μέρος της έκθεσης, με τίτλο Digilog(ue), και σε επιμέλεια του Art Center Nabi, συμπεριλαμβάνει πρόσφατα έργα από τους σημαντικούς κορεάτες καλλιτέχνες νέων μέσων Kim Joon, Hansol Huh. Joo Myoung Song, και Keryoon Han.

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίουστις 20:00 θα πραγματοποιηθεί προβολή τηςonline έκθεσης CROSS-KOREA: Come Join Us, Mr. Orwell! στοπεριστύλιο του Ωδείου Αθηνών.

 

Δημήτρης Τσάκωνας

Business Story
Off

ZENITH