Skip to main content

Ετοιμάζεται έκτακτη σύνοδος του Eurogroup για την Ελλάδα

Η προπαρασκευαστική επιτροπή συνεδρίασε χθες κατόπιν και των ελληνικών πιέσεων, για να ξεκαθαρίσουν οι όροι ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
Έκτακτη σύνοδος του Eurogoup πρόκειται να λάβει χώρα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Το γεγονός θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, απλά, έως αργά χθες το βράδυ, «έπαιζε» το πότε ακριβώς θα πραγματοποιούνταν. Το πιθανότερο ενδεχόμενο κάνει λόγο για Παρασκευή - Σάββατο.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση μοναδικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι το ελληνικό και συγκεκριμένα η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η Αθήνα πιέζει για να διευκρινισθούν οι όροι που θα θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το επιτόκιο που θα γίνει ο δανεισμός, το ύψος του, αλλά και τον ακριβή χρόνο του. Χθες βράδυ συνεδρίασε η προπαρασκευαστική επιτροπή των συμβούλων των υπουργών Οικονομικών του Εurogroup, η οποία όμως δεν μπήκε σε λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει μια για πάντα το ζήτημα του μηχανισμού στήριξης, καθώς εκτιμάται ότι κατ΄αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτισθεί η ανοδική πορεία των spreads των 10ετών ομολόγων, που χθες έκανε το τρίτο σερί ρεκόρ, φτάνοντας στις 450 μονάδες βάσης.

Ζητούμενο αποτελεί που θα φτάσει σήμερα...

ZENITH