Skip to main content

Ετοιμάζεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Tι προβλέπει το σχέδιο για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα με βάση το μοντέλο της γερμανικής kwf.

Ένα σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα, από τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μελετά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος οργανισμός θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο της γερμανικής kwf, στελέχη της οποίας, από κοινού με μέλη της task force, στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα, για να οργανώσουν τη σύσταση, τη λειτουργία, αλλά και την χρηματοδότηση της.

Μάλιστα, ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περίπτωση, φέρεται να είχε δείξει και η αντίστοιχη γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά τελικώς στην άτυπη «μονομαχία» που είχε εξελιχθεί είχαν επικρατήσει οι Γερμανοί. Τώρα, η παρούσα κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να πάει το ίδιο σχέδιο ένα βήμα παραπέρα, στηρίζοντας την υλοποίηση του σχεδίου στη βάση μιας υπάρχουσας υποδομής που της παρέχουν η Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που περιήλθαν σε γνώση της Voria.gr, ήδη ξεκίνησαν επαφές με τους ιδιώτες μετόχους της Τράπεζας Αττικής, στους οποίους και δίνονται διαβεβαιώσεις για την διασφάλιση των συμφερόντων τους, από την συγκεκριμένη εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο βασικός μέτοχος της Αττικής, είιναι το ΤΣΜΕΔΕ, δηλαδή το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών, το οποίο, στο πρόσφατο παρελθόν, συμμετείχε σε όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου της τράπεζας, συνεισφέροντας δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλισθούν κατ’ αρχήν αυτά τα λεφτά.

ZENITH