Skip to main content

Ετοιμάζεται και νέα έκδοση εντόκων

Μια νέα έκδοση εντόκων γραμματίων σχεδιάζει η κυβέρνηση για το αμέσως προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, μέσα στο φθινόπωρο, με πιθανότερη εκδοχή να «χτυπήσει» κάποια στιγμή μεταξύ τέλους Σεπτεμβρίου κι
Μια νέα έκδοση εντόκων γραμματίων σχεδιάζει η κυβέρνηση για το αμέσως προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, μέσα στο φθινόπωρο, με πιθανότερη εκδοχή να «χτυπήσει» κάποια στιγμή μεταξύ τέλους Σεπτεμβρίου κι αρχών Οκτωβρίου. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αυτή τη φορά το ποσό το οποίο θα αναζητηθεί θα είναι μεγαλύτερο από τις δύο τελευταίες, αλλά σε καμία περίπτωση «υπερβολικό». Κι αυτό για δύο λόγους, όπως εξηγείται αρμοδίως:

α) Διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μη συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό αν οι αγορές δεν ανταποκριθούν στο βαθμό που αναμένεται, γεγονός το οποίο θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην συνολική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη
β) Διότι αν πετύχει η έκδοση και το ποσό που συγκεντρωθεί είναι υψηλό, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κλείσουν δια παντός οι πόρτες του Ταμείου των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Στο Μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στην περίπτωση που η χώρα μας αποδείξει ότι μπορεί να δανείζεται από τις ελεύθερες αγορές, τότε «κόβεται» αυτομάτως η πρόσβαση της στην βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Κι όπως είναι φυσικό, στο οικονομικό επιτελείο - παρά την αισιοδοξία τους - γνωρίζουν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς, για να κάνουν τέτοιου είδους κινήσεις.

ZENITH