Skip to main content

Ετοιμάζεται «μάχη» κυβέρνησης - συνδικάτων για το ασφαλιστικό

Πότε τοποθετείται χρονικά η διασταύρωση των ξιφών και γιατί η επόμενη ΔΕΘ προαλείφεται να παίξει αποφασιστικό ρόλο.
Η πρόοδος στο ασφαλιστικό αλλά και στο εργασιακό είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που έχει να προσάψει στην ελληνική πλευρά η τρόικα των ελεγκτών, μετά το πέρας της πρώτης φάσης του ελέγχου της. Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές έγινε γνωστό στους ελεγκτές ότι το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τη μεθεπόμενη Δευτέρα ή την επόμενη Παρασκευή.
 
Η ενημέρωση, ωστόσο, που τους έγινε χθες βράδυ από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κρίθηκε κάτι παραπάνω από επαρκής και τους άφησε ικανοποιημένους. Ζητούμενο, βεβαίως, είναι αν θα μείνουν το ίδιο ικανοποιημένοι και οι εργαζόμενοι, στο άκουσμα των τελικών προβλέψεων του νέου ασφαλιστικού - εργασιακού. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι εκείνοι που το χαρακτήρισαν «Αρμαγεδών» των εργασιακών σχέσεων ήταν μάλλον ...επιεικείς, υπό την έννοια ότι οι όροι που θέτει είναι πολύ σκληροί κι ανελαστικοί. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα κληθεί να το υπερασπισθεί έναντι ενός συνεχώς διογκούμενου κύματος αντίδρασης, που όσο θα περνάει ο καιρός θα αυξάνει, με την κορύφωσή του να τοποθετείται χρονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οπότε το πιθανότερο είναι ότι το επόμενο κρίσιμο ραντεβού θα δοθεί στη ΔΕΘ, όπου κυβέρνηση και συνδικάτα αναμένεται ότι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Ζητούμενο, κατά συνέπεια, αποτελεί, αν αυτή η πίεση θα «βγάλει» κάπου κι αν ναι που και προς ποια κατεύθυνση, κοινωνικά, πολιτικά κι όχι μόνο...

ZENITH