Skip to main content

Ετοιμάζεται το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Ανοικτό ήταν και παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου Διεθνούς (ΔΝΤ).
Ανοικτό ήταν και παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου Διεθνούς (ΔΝΤ). Μπορεί στις προχθεσινές ανακοινώσεις, που έγιναν μετά το τέλος της συνεδρίασης του EcοFin στις Βρυξέλλες, να μην έγινε καμία αναφορά στο θέμα, όμως οι πληροφορίες της Voria.gr, που έρχονται από τη βελγική πρωτεύουσα, επιμένουν ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε. θα είναι ουσιαστικά ο προπομπός του ΕΝΤ και τίποτα περισσότερο. Οι λόγοι της δημιουργίας του είναι προφανείς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι η Ε.Ε. θα προστατεύεται στο διηνεκές από επιθέσεις ανάλογες με αυτές που εξελίσσονται στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο κατά το τελευταίο διάστημα.

Ήδη, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το αποθεματικό των περίπου 700 δισ. ευρώ, που θα δημιουργηθεί τώρα με αφορμή την τρέχουσα κρίση, θα μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται και μετά το τέλος της, έτσι ώστε να μπορεί να είναι άμεσα διαθέσιμο, κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη. Το ΕΝΤ θα έχει αρμοδιότητα το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και θα επιχειρεί όπου κι όποτε κρίνεται απαραίτητο. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, ως συνέχεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης κι έχοντας ως έναν από τους βασικούς στόχους να θέσει εκτός Ευρώπης το ΔΝΤ.

ZENITH