Skip to main content

Ετοιμάζονται κινήσεις ξένων τραπεζών στην Ελλάδα;

Τι κρύβουν οι δηλώσεις Κωστόπουλου, οι παρεμβάσεις της τρόικας και το «πολωνικό μοντέλο».
Πόσο πιθανό είναι τελικά ξένες τράπεζες να κινηθούν για τη σύναψη μιας στρατηγικής συμμαχίας με ελληνικές; Η συζήτηση, για το συγκεκριμένο θέμα, οδεύει προς την κορύφωση της, μετά τη δημόσια παρέμβαση του προέδρου της Alpha Bank κ.Γιάννη Κωστόπουλου, ο οποίος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αφού μια τοποθέτηση στον ελληνικό τραπεζικό χώρο ενός μεγάλου «παίκτη» θα σηματοδοτούσε την έλευση «ζεστού χρήματος».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha έχει δεχθεί μια - δύο κρούσεις από το εξωτερικό, γι’ αυτό και το σχόλιο του επικεφαλής της, ενώ ανάλογα σχέδια λέγεται ότι έχουν επεξεργασθεί και στην περίπτωση της Eurobank Efg.

Μάλιστα, εκεί, ως πιθανότερο σενάριο εμφανίζεται αυτό που υποστηρίζει ότι και στην περίπτωση της Ελλάδας, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το μοντέλο της Πολωνίας, που υιοθετήθηκε από κοινού με την HSBC. Εκεί οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν τη συγχώνευση των θυγατρικών τους, με ανταλλαγή μετοχών, κάτι το οποίο, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επαναληφθεί και στην ελληνική περίπτωση.

Τέλος δεν είναι τυχαίο ότι και από πλευράς τρόικας των ελεγκτών αυτό το οποίο τονίζεται είναι αναγκαία μια περαιτέρω συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος, με την «βοήθεια» και ξένων ομίλων. Οπότε όλα τα ενδεχόμενα έρχονται και απολήγουν στον ίδιο παρονομαστή...

ZENITH