Skip to main content

Έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι οι «Κήποι της βροχής» στην 28ης Οκτωβρίου

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης - Αναμορφώνεται ένας από τους πλέον υποβαθμισμένους δρόμους του δήμου Θεσσαλονίκης.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Πήραν μπρος οι μηχανές στην οδό 28ης Οκτωβρίου, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης για τη δημιουργία των «κήπων βροχής». Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς υπέγραψε προ δέκα περίπου ημέρων τη σύμβαση με με τον ανάδοχο του έργου, προϋπολογισμού περίπου 395.000 ευρώ.  

Οι εργασίες της ανάπλασης, από το ύψος της Δελφών μέχρι και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, σύμφωνα με τον κ. Παππά, πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το καλοκαίρι, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τη χρηματοδότησή του έργου.

Τοποθέτηση παρτεριών βιοκατακράτησης

Η 28ης Οκτωβρίου είναι ένας από τους πλέον υποβαθμισμένους δρόμους της ανατολικής πλευράς της Θεσσαλονίκης. Με το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει τους «κήπους βροχής», στο πλαίσιο της δράσης «Integrated Green Cities», η οποία εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σχέδιο οικολογικής διαχείρισης των όμβριων υδάτων, ώστε να εξοικονομείται νερό για την άρδευση του αστικού πρασίνου.

Image
xartiskipoi

Στόχοι του έργου είναι η σύλληψη  των όμβριων υδάτων με τη δημιουργία κήπων βροχής και ο καθαρισμός από τους ρύπους που μεταφέρουν με φυσικές μεθόδους. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η αισθητική και λειτουργική ανάπλαση του οδικού άξονα με φυτεύσεις δένδρων, δημιουργία παρτεριών που θα λειτουργήσουν ως κήποι βροχής, επεκτάσεις πεζοδρομίων, νέο αστικό εξοπλισμό, και άλλες παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην περιοχή πρόκειται να τοποθετηθούν επτά στεγανά παρτέρια βιοκατακράτησης, τα οποία θα βρίσκονται δίπλα ή κοντά στην οικοδομική γραμμή. Μέσω των ειδικών παρτεριών θα συλλέγονται τα όμβρια ύδατα από το οδόστρωμα, το πεζοδρόμιο και τις υδροροές των πολυκατοικιών, θα καθαρίζονται με φυσικό τρόπο και στη συνέχεια θα οδηγούνται σε μια μικρή τάφρο απ΄ όπου θα καταλήγουν σε αποχετευτικό αγωγό.

Image
dendrodoxos

Επίσης, πρόκειται να φυτευθούν στην περιοχή δέντρα, θα τοποθετηθούν οκτώ καθιστικά κατά μήκος της οδού καθώς και καλάθια απορριμμάτων, ενώ θα χαραχθούν σταθερές θέσεις για 18 κάδους σκουπιδιών. Στο πλαίσιο των έργων θα γίνουν διαπλατύνσεις στα σχεδόν ανύπαρκτα σήμερα πεζοδρόμια, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των πεζών, αλλά και θα διευθετηθεί η κυκλοφορία των οχημάτων κατά μήκος του δρόμου.

Business Story
Off

ZENITH