Skip to main content

Έτοιμος το 2012 ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου

Εντός του έτους διευθετούνται οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν να ξεκινήσει ουσιαστικά το έργο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, με προοπτική οι κατασκευαστικές εργασίες να ολοκληρωθούν
Εντός του έτους πρόκειται να έχουν διευθετηθεί οι διαδικασίες για την έναρξη της κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, με προοπτική σε διάστημα μιας διετίας το έργο να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι για την ελληνική κυβέρνηση προτεραιότητα αποτελεί και η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Με δηλώσεις της στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη μονογραφή των δύο μεικτών εταιρειών που θα αναλάβουν το σχεδιασμό, την κατασκευή, την εκμετάλλευση και την εμπορική διαχείριση του αγωγού, η υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε με έμφαση την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από τέτοιες ενέργειες.

«Σε συνδυασμό με τον ελληνοϊταλικό αγωγό που επίσης κατασκευάζεται, θα διασφαλίζει τη διέλευση και την παροχή φυσικού αερίου σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο», είπε χαρακτηριστικά και θύμισε ότι πρόκειται για ένα project συνολικού μήκους 170 χλμ, που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα, με προϋπολογισμό 150 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκ. ευρώ, αφορούν την κοινοτική χρηματοδότηση.

«Σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε έναν τόνο αισιοδοξίας, ένα μήνυμα αναπτυξιακό από την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας με αιχμή τομείς όπως είναι η ενέργεια, αλλά και το περιβάλλον. Ερωτηθείσα δε για τις εξελίξεις στον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη η κα Μπιρμπίλη –που συζήτησε επ αυτού και με τον κ. Τράικοφ- είπε ότι «αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία». Η υπουργός, εξάλλου, είχε από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με το διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού ενέργειας Νομπούο Τανάκα, τον ιταλό υφυπουργό Ενέργειας κ. Σάλια, τον βούλγαρο υπουργό κ. Τράικοφ, καθώς επίσης και τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας.

Λίγο αργότερα, μαζί με τον βούλγαρο υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Τ. Τράικοφ, και τον υφυπουργό Ενέργειας της Ιταλίας, Στ. Σάλια, η κ. Μπιρμπίλη παρακολούθησε τους επικεφαλής της ΔΕΠΑ, της Bulgarian Energy Holding και της ιταλικής Edison, να μονογραφούν την ιδρυτική διακήρυξη των δύο μεικτών εταιρειών.
Η πρώτη συμφωνία αφορούσε στη σύσταση της εταιρίας Asset Company, με έδρα τη Σόφια, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού. Σε αυτήν, όπως συμφωνήθηκε, συμμετέχουν με ποσοστό 50% η βουλγαρική B.E.H (Bulgarian Energy Holdings) και με 50% η ελληνο-ιταλική κοινοπραξία IGI/ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, που ελέγχεται από τη ΔΕΠΑ (50%) και την Edison (50%). Η δεύτερη αντίστοιχα προβλέπει τη σύσταση Εμπορικής Εταιρίας,  με έδρα την Αθήνα, η οποία θα έχει την ευθύνη της εμπορικής διαχείρισης. Σε αυτήν συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η B.E.H με 35% η κάθε μία, όπως και η ιταλική Edison με 30%.

Τη σημαντικότητα του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας επισήμαναν και οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ και Edison, Χάρης Σαχίνης και Uberto Quadrino, οι οποίοι μετά τη μονογραφή των δύο συμφωνιών αναφέρθηκαν στη δυνατότητα εξαγωγής αερίου που δίνει προς τη Βουλγαρία από διάφορες πηγές, όπως ο ελληνοτουρκικός αγωγός, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (Υ.Φ.Α) της Ρεβυθούσας, ή μέσω του εθνικού συστήματος αερίου. Μέσω του IGB, εξάλλου, θα μπορεί να διοχετευθεί αέριο στη Ρουμανία και την Ουγγαρία, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή δύο ακόμη διασυνδετικών αγωγών μεταξύ Βουλγαρίας- Ρουμανίας και Ρουμανίας- Ουγγαρίας, ανάλογης δυναμικότητας με τον IGB. Οι διασυνδέσεις αυτές αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για εισαγωγή ποσοτήτων αραβικού Υ.Φ.Α στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαφοροποιώντας τις εισαγωγές της περιοχής.

ZENITH