Skip to main content

Eurobank: Χαμηλή η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία ήταν και εξακολουθεί να παραμένει, η οικονομία με τον υψηλότερο μέσο εβδομαδιαίο αριθμό ωρών εργασίας, υποστηρίζει η Εurobank.

Η ελληνική οικονομία ήταν και εξακολουθεί να παραμένει, η οικονομία με τον υψηλότερο μέσο εβδομαδιαίο αριθμό ωρών εργασίας σε σχέση με την ΕΕ-15, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία σημειώνει στην εβδομαδιαία έκθεσή της "7 ημέρες Οικονομία" η Eurobank.

Στο 3ο τρίμηνο του 2014, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δούλευε κατά μέσο όρο περίπου 5,5 περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαίο. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το επίπεδο της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη χαμηλής παραγωγικότητας,  εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank.

Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν οτι από το 1ο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το 3ο τρίμηνο του 2014, ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός ωρών εργασίας παρουσίασε πολύ μικρές μεταβολές, για παράδειγμα το μέγιστο είναι στις 42,6 ώρες ενώ το ελάχιστο είναι στις 41,8.

Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα πάντα με την Eurobank, ότι η προσαρμογή προς ένα νέο σημείο ισορροπίας στην αγορά εργασίας επηρέασε περισσότερο την απασχόληση σαν απόλυτο μέγεθος (π.χ. αριθμός απασχολούμενων) παρά την έντασή της, δηλαδή ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο. Αυτή η πολύ μικρή μεταβλητότητα ήταν αποτέλεσμα τόσο των μεταβολών στον τομέα της ζήτησης εργασίας όσο και των μεταβολών στον τομέα της προσφοράς εργασίας, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι η συσσωρευμένη πτώση των τιμών των διαμερισμάτων προσεγγίζει το -38,11% από το 4ο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το 4ο τρίμηνο του 2014. Σημειώνεται οτι στο 4ο τρίμηνο του 2014 ο ετήσιος ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων παρουσίασε επιβράδυνση από -7,12% στο 3ο τρίμηνο στο -5,83%.

Η συγκεκριμένη πτώση, παράλληλα και με το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρας μας ισοδυναμεί με ένα αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου (negative wealth effect) το οποίο οδηγεί σε μείωση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών. Είναι αυτή η μοναδική επίδραση που έχει το συγκεκριμένο φαινόμενο στην οικονομία; Η απάντηση είναι πως όχι. Αν σκεφτούμε σε όρους γενικής ισορροπίας (general equilibrium), το αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου επηρεάζει και την προσφορά εργασίας, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank.

Η έρευνα αναφέρεται επίσης στην πτωτική κίνηση του Δείκτη Βιομηχανική Παραγωγής τον Δεκέμβριο του 2014. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) κατά το μήνα Δεκέμβριο (2014) σημειώθηκε ετήσια πτώση της τάξης του 3,8%.

ZENITH