Skip to main content

Eurogroup για γερά νεύρα στις Βρυξέλλες

Βαρύ φαίνεται πως είναι το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup, το οποίο ξεκίνησε πριν λίγο, με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να κάνουν λόγο για χαμηλές προσδοκίες, αναφορικά με την εύρεση μιας

Bαρύ φαίνεται πως είναι το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup, το οποίο ξεκίνησε πριν λίγο, με τις προσδοκίες για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας απόψε να είναι χαμηλές, καθώς η διαφορά που χώριζε τις δύο πλευρές, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, ήταν μεγάλες.

Προς τούτο συγκλίνει και το γεγονός ότι η συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ διήρκησε μόλις 20 λεπτά, ενώ σε απαισιόδοξο τόνο κινούνται όλες οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι λίαν πιθανό  να υπάρξει και νέα σύγκλιση του Eurogroup την Παρασκευή, σε μία ύσταση προσπάθεια να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, ενώ ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά, δεδομένου ότι, χωρίς συμφωνία, η χώρα μας από τον  Μάρτιο δεν θα έχει χρηματοδοτική κάλυψη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε: «Με όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν έχω γίνει πιο αισιόδοξος, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αποτελέσματα. Είμαι επιφυλακτικός τις τελευταίες μέρες, η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε και αυτό δεν είναι θέμα διαπραγματεύσεων, αλλά δική της απόφαση, τι πραγματικά θέλουν, πώς θέλουν στην Ελλάδα να βαδίσουν ένα δρόμο, ο οποίος κάποια στιγμή θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών».  

Ερωτηθείς για το ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν έχω να σκεφτώ επιλογές, το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου, και αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εκπληρωθεί κι αν ο χρόνος γι' αυτό δεν αρκεί μπορούμε να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το κάναμε τον Δεκέμβριο, μπορούμε να το κάνουμε και φέτος, αλλά όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, δεν μπορώ να σκέφτομαι επιλογές».  

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επέμεινε στην ανάγκη η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. «Η καλή λύση είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος», ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Ο Ιρλανδός  υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις  συζητήσεις με την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρέπει να θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η επέκταση του προγράμματος είναι ο πιο άμεσος τρόπος να προχωρήσουμε». Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα σύγκλιση του Eurogroup την Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι δεν προσδοκά τίποτα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ανέφερε ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία, αν αυτή δεν αποτυπωθεί σε ανακοινωθέν, δεν υπάρχει συμφωνία. Γι’ αυτό, είπε, προσπαθούμε σήμερα να βγάλουμε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς» για να προσδοκούμε μία συμφωνία στη σημερινή συνάντηση. Προέτρεψε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ασχοληθεί με την ουσία και «να επιστρέψει στην οικονομική πραγματικότητα». Επίσης, ανέφερε ότι είναι πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών να χρειαστεί να συναντηθούν ξανά εντός της εβδομάδας.

ZENITH