Skip to main content

Ευρωπαϊκές κόντρες για την ελεγχόμενη πτώχευση

Ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος φαίνεται να έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Αφορμή – τι άλλο; - η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι τρόποι αντίδρασης στο εν
Ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος φαίνεται να έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στους κόλπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Αφορμή – τι άλλο; - η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι τρόποι αντίδρασης στο ενδεχόμενο πτώχευσης χωρών – μελών της.

Ως γνωστό, ο αρμόδιος για τα οικονομικά, κοινοτικός επίτροπος κ. Όλι Ρεν, προ ημερών είχε ταχθεί υπέρ της ενδεχόμενης λειτουργίας ενός μηχανισμού ελεγχόμενης πτώχευσης χωρών της Ευρωζώνης, συμφωνώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο με την πρόταση που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφαγκ Σόιμπλε.

Διαφορετική, ωστόσο, είναι η άποψη που έχει επ’ αυτού ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο οποίος με δηλώσεις του τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον της λειτουργίας κάθε τέτοιου οργάνου, το οποίο, όταν πρωτοτέθηκε προς συζήτηση, κατάλαβαν όλοι ότι αφορούσε στην Ελλάδα. Ζητούμενο, ωστόσο, είναι στο τέλος ποιας πλευράς θα επικρατήσει η άποψη, καθώς μέχρι σήμερα, σε ό,τι έχουν προβλέψει οι Γερμανοί, στο τέλος, επαληθεύτηκαν.

ZENITH