Skip to main content

Ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια από τη διαμάχη για το φυσικό αέριο

Οι Βρυξέλλες καταγγέλλουν μια «επίθεση» κατά όλης της ΕΕ. Το Βερολίνο κάλεσε σήμερα τη Λευκορωσία και τη Ρωσία να «τιμήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις» που σχετίζονται με την παροχή φυσικού αερίο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε σήμερα ότι η μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Λιθουανία αποτελεί «επίθεση» εναντίον ολόκληρης της ΕΕ και κάλεσε τη Λευκορωσία και τη Ρωσίας να διευθετήσουν «τις επόμενες ημέρες» τη διαφορά τους.

«Δεν είναι ένα πρόβλημα για μια μόνο χώρα είναι μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Λιθουανία και στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ μέσω Λευκορωσίας μειώθηκαν περαιτέρω σήμερα, πάνω από 40%, ανακοίνωσε μεσω του διευθύνοντος συμβούλου της η εθνική λιθουανική εταιρεία φυσικού αερίου, μετά την κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στη Μόσχα και το Μινσκ.

Ο Επίτροπος έκανε έκκληση για σεβασμό των συμβάσεων και από τις δύο χώρες. «Τα προβλήματα τους δεν πρέπει να γίνουν προβλήματά μας», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η οικονομική διαφορά θα μπορούσε «να επιλυθεί εντός των προσεχών ημερών».

«Η Λευκορωσία και η Ρωσία έχουν ανάγκη από καλές σχέσεις στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα με την Ευρώπη», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ η Λευκορωσία δήλωσε σήμερα ότι έχει κάνει πληρωμές ύψους 187 εκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο στην Ρωσία, αλλά προειδοποίησε ότι αποστολές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα κοπούν αν η Μόσχα δεν πληρώσει 260 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη διέλευσης μέχρι την Πέμπτη.

«Ζητώ η Gazprom να πληρώσει 260 εκατομμύρια δολάρια στην Beltransgaz έως τις 10:00 (07.00 GMT) αύριο», δήλωσε σήμερα ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Βλαντιμίρ Σεμάσκο.

Η Ρωσία έχει μειώσει δραματικά τις αποστολές φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία από την Δευτέρα, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου χρέους και της διένεξης για τις τιμές.

Δυσαρέσκεια Βερολίνου για την εμπλοκή στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γκουίντο Βεστερβέλε κάλεσε σήμερα από το Παρίσι την Λευκορωσία και τη Ρωσία να «τιμήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις» που σχετίζονται με την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους κατά το τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του τριγώνου της Βαϊμάρης (Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία), στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία ο Βεστερβέλε είπε πως ελπίζει ότι οι χώρες αυτές «θα τιμήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους για τις παραδόσεις και τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου». «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Υπολογίζουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί στο πλαίσιο συνομιλιών όπου θα κυριαρχήσει η λογική», πρόσθεσε.

Συμμετέχοντας σε αυτήν την έκκληση, ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να καταστήσει την ενέργεια στην Ευρώπη προτεραιότητα της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο έτος. «Η Πολωνία θα επικεντρωθεί στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», είπε.

Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ φάνηκε καθησυχαστικός σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να επιλύσει το πρόβλημα με τη Λευκορωσία. «Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές. Τέτοιες σχέσεις δεν υπάρχουν με τις άλλες χώρες. Αυτός που αγαπά, παιδεύει», πρόσθεσε, υπαινισσόμενος την απόφαση της γιγαντιαίας εταιρείας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom να μειώσει τις παραδόσεις της στην Λευκορωσία.

Η Gazprom, η οποία έχει μειώσει σταδιακά τις παραδόσεις της προς τη Λευκορωσία από τη Δευτέρα, πέρασε σε μείωση κατά 60% σήμερα.

Σε απάντηση, η Λευκορωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα σταματήσει τη διαμετακόμιση προς την Ευρώπη και θα παρακρατήσει αέριο που προορίζεται για τους Ευρωπαίους.

Η Μόσχα προσάπτει στην Λευκορωσία ότι ρυθμίζει τις εισαγωγές της σε φυσικό αέριο σε τιμή χαμηλότερη από την προβλεπόμενη στο συμβόλαιο με την Gazprom.

Τελευταία ενημέρωση: 19:15

ZENITH