Skip to main content

Ευρωπαϊκή εκστρατεία Τσίπρα για την αναζήτηση άμεσης λύσης

Σηκώνει μανίκια και παίρνει την κατάσταση στα χέρια του ο πρωθυπουργός: Διαδοχικές συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους, σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Δίαυλοι επικοινωνίας και με το

Την κατάσταση στα χέρια του, αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργεί το κενό της χρηματοδότησης και στην προσπάθεια χαλάρωσης του ασφυκτικού οικονομικού κλίματος που περιβάλλει το τελευταίο διάστημα την Αθήνα, φαίνεται πως παίρνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εισερχόμενος, εντός των επόμενων ημερών, σε ένα μπαράζ συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους, σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, μετά την αποδοχή της πρόσκλησης της Γερμανίδας καγκελαρίου για συνάντηση στο Βερολίνο την προσεχή Δευτέρα, ο πρωθυπουργός υπέβαλε αίτημα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για πενταμερή συνάντηση με τους Φρανσουά Ολάντ, Άγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκ, στο περιθώριο της επικείμενες Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση αυτή του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να συζητηθεί σε σημερινή συνάντηση των Γιούνκερ και Τουσκ, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν αφήνοντας να εννοηθεί πως το αίτημα μελετάται. Έσπευσε, όμως, να επαναλάβει πως πρωτίστως προέχει η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.

Όπως επισήμανε σε συνεντεύξεις του τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός, η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής κρατά το κλειδί για έναν «έντιμο συμβιβασμό», κάτι που προαναγγέλλει τη διάθεση του κ. Τσίπρα για την ανεύρεση μίας «πολιτικής λύσης» εντός της τρέχουσας εβδομάδας και δη στο διήμερο της Συνόδου, 19 και 20 Μαρτίου.

Και στο Κρεμλίνο

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου η είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, λίγες ημέρες δηλαδή, μετά το τετ α τετ με τη κ. Μέρκελ.

Το Κρεμλίνο απάντησε θετικά στο αίτημα της Αθήνας, παρά το γεγονός πως οι δύο ηγέτες επρόκειτο ούτως ή άλλως να συναντηθούν στις 9 Μαΐου για τον εορτασμό στη Μόσχα των 70 χρόνων από τη νίκη κατά του άξονα.

Εξάλλου, το Μαξίμου δεν έκρυψε ποτέ τη διάθεσή του για αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ οι σχέσεις της ΕΕ με τη Μόσχα αποτέλεσαν και το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης με Βρυξέλλες και Βερολίνο, ιδιαίτερα μετά τη στάση της Αθήνας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ZENITH