Skip to main content

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας: 5.000 νέοι στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικά τα κέρδη για τη Θεσσαλονίκη από τη διοργάνωση της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014». Αυξήθηκαν οι νέοι που επισκέφτηκαν την πόλη το 2014. Τι δήλωσε η Μαρία Πασχαλίδου για τη στήριξη του

της Κάτιας Γερακαρίτου

Περίπου 5.000 νέοι από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια και 3.000 Θεσσαλονικείς εθελοντές αγκάλιασαν τις 250 δράσεις της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014», που διοργανώθηκαν, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ομάδα του 2014, επικεφαλής της οποίας είναι η Μαρία Πασχαλίδου τα «κέρδη» που άφησε η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη είναι σημαντικά. Την Θεσσαλονίκη επισκέφτηκαν για να λάβουν μέρος σε δράσεις της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας» νέοι από την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία αλλά και από άλλες χώρες της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των νέων που διανυκτέρευσαν στην πόλη αυξήθηκε, ενώ ένα ποσοστό 30% έμεινε επιπλέον 2-3 μέρες, από αυτές που είχε προγραμματίσει.  

Για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας είχε προβλεφθεί προϋπολογισμός ύψους 1.254 εκατ. ευρώ, ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν οι 850.000 ευρώ, από χρήματα του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα επίσημα στοιχεία πάντως του απολογισμού της «ΕΠΝ 2014» και τα οικονομικά οφέλη για την πόλη αναμένεται να παρουσιαστούν τον Απρίλιο.

«Η Θεσσαλονίκη ανέβασε τον πήχη του θεσμού, μετέφερε στην Ευρώπη πως μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει πράγματα. Ήταν ένα πείραμα για την πόλη» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 Μαρία Πασχαλίδου, η οποία έκανε λόγο για «μια μικρή και δυνατή ομάδα που δούλεψε πολλές ώρες, βάζοντας ψυχή».

Παραδέχθηκε ότι «μπορούσαν να γίνουν περισσότερα», όταν ρωτήθηκε για τη στήριξη του θεσμού από τη διοίκηση του δήμου. «Όπως λέμε, εκτός από τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, πάντα μπορείς να βρεις έναν καλύτερο. Αλλά κοίτα από αυτόν που έχεις, να πάρεις το καλύτερο δυνατό. Αν έχεις στόχο και πάθος και πείσμα να πας εκεί που θέλεις, τα καταφέρνεις τελικά» σημείωσε.

Συνολικά 250 δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του θεσμού, οι 50 έγιναν σε συνεργασία με ΜΚΟ και οι υπόλοιπες με άλλους φορείς.  Σύμφωνα με τον συντονιστή της διοργάνωσης ο Μπάμπης Παπαϊωάννου, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κέντρισαν οι εκδηλώσεις που ήταν μαζικές, όπως αυτές που είχαν σχέση με τον πολιτισμό, τη μουσική, τις συναυλίες, graffiti, ποδήλατα κλπ. Από την πρώτη στιγμή αγκαλιάστηκε η ΕΠΝ 2014 από ένα δίκτυο 3.000 εθελοντών, από τους οποίους ανά πάσα στιγμή 300 ήταν άμεσα διαθέσιμοι. «Αυτό ήταν μια από τις κληρονομιές που αφήνει πίσω η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η ομάδα του 2014 συνεργάστηκε με πολλούς νέους και καλλιτέχνες που πρότειναν δράσεις.

Ο κ. Παπαϊωάννου παραδέχτηκε ότι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης υπήρξαν δύο περίοδοι που υπήρξαν σκαμπανεβάσματα. Συγκεκριμένα, ένα το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος λόγω καλοκαιριού και ένα κατά το πρώτο δίμηνο ανάληψης του θεσμού, διότι, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

ZENITH