Skip to main content

Ευθείες βολές του ΣΕΒ κατά των κομμάτων και των ευθυνών τους

Παρέμβαση στις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα επιχείρησε σήμερα ο ΣΕΒ, μέσω της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του.
Παρέμβαση στις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα επιχείρησε σήμερα ο ΣΕΒ, μέσω της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μάλιστα, πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κι απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, έκανε μια αποστροφή στο λόγο του, η οποία αναμένεται ότι θα συζητηθεί πολύ.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η σημερινή συγκυρία απαγορεύει τη συγκυβέρνηση, υπαγορεύει όμως τη συνευθύνη». Η κουβέντα αυτή παραπέμπει μεταξύ άλλων και στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, αλλά όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε αρνητικά από τον επιχειρηματικό και οικονομικό κόσμο της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «χρέος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μέχρι χθες ήταν κυβέρνηση, είναι να γίνει μέρος της εθνικής προσπάθειας να μην πτωχεύσει ο τόπος». 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ συμπεριέλαβε στην κριτική του και τα κόμματα της Αριστεράς, όταν εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ότι η μικρή μειοψηφία του πολιτικού συστήματος επιχειρεί να χειραγωγήσει το λαϊκό θυμικό, προσφεύγοντας σε ακραίες κραυγές και εκδηλώσεις. «Η ανεδαφική εξαλλοσύνη των κομμάτων αυτών, ο αναχρονιστικός χαρακτήρας της «επανάστασής» τους, η τυφλή βία που υποθάλπουν, τα εκθέτει και τα απομονώνει», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, «χρέος των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων είναι να κάνουν το λαό μας να συνειδητοποιήσει πως η υλοποίηση του μνημονίου συνιστά μια αναγκαία θεραπεία, όχι μια άδικη τιμωρία».

Παράλληλα, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα τα διαρθρωτικά μέτρα του μνημονίου και όχι μόνο τα δημοσιονομικά γιατί αν, όπως είπε, παραμελήσουμε την ανάπτυξη θα καταβάλουμε το βαρύ κόστος χωρίς να αποφύγουμε την πτώχευση. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο», προειδοποίησε, «οι εξελίξεις θα σαρώσουν αδιακρίτως όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το πολιτικό σύστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα οδηγήθηκε στο κατώφλι της πτώχευσης εξαιτίας της δημοσιονομικής χαλαρότητας και των πελατειακών σχέσεων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα μετά το 1980, σε συνδυασμό με τη μεταρρυθμιστική τους ατολμία. «Εξέθρεψαν μια κρατικοδίαιτη οικονομία και κοινωνία, που βρίσκεται έξω από το πνεύμα και τις προδιαγραφές του σύγχρονου κόσμου. Αυτή την υστέρηση καλείται να πληρώσει σήμερα ο λαός μας -αλλά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που εμφανίζεται απαξιωμένο στη συνείδηση των ίδιων των ψηφοφόρων - πελατών του», παρατήρησε ο κ. Δασκαλόπουλος, επισημαίνοντας:

«Τα κόμματα, οργανικά ή ιδεολογικά ενταγμένα στο κρατικοδίαιτο μοντέλο, και συνηθισμένα να μοιράζουν θέσεις, επιδόματα και υποσχέσεις, έχουν σήμερα δομική δυσκολία να διαχειριστούν τον φόβο και την ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες η αποσύνθεση του κράτους της μεταπολίτευσης».

Όπως είπε, η χρεοκοπία του κράτους της μεταπολίτευσης δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τα μέτρα. «Πρέπει να μεταγγίσουμε μία νέα ιδεολογική και θεσμική βάση στην κοινωνία και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Αυτή θα είναι η πραγματική Νέα Μεταπολίτευση και αυτή μπορεί να πυροδοτηθεί μόνο από την πραγματική οικονομία, από τις δυνάμεις της επιχειρηματικής γνώσης και τόλμης», δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του Συνδέσμου.

Σε ερώτηση, τέλος, για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε πως σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περιέχει τα ουσιώδη στοιχεία για τη διάσωσή του. «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί πια να είναι δημοσιονομικό πρόβλημα για τη χώρα, πρέπει να ξαναγίνει το σύστημα για την προστασία και την ασφάλεια του εργαζόμενου», σημείωσε.

Αλλαγές επήλθαν στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι εξής:

-Αντιπρόεδροι αναλαμβάνουν οι Ε. Βιδάλης (ήταν ταμίας), Α. Καλλιτσάντσης (από γενικός γραμματέας) και Γ. Γιώτης (ήταν μέλος). Παραμένουν οι άλλοι τρεις αντιπρόεδροι, Χ. Κυριαζής, Θ. Λαβίδας και Θ. Φέσσας.

-Γενικός Γραμματέας του ΔΣ εξελέγη ο Χ. Κομνηνός και ταμίας η Σ. Κουνενάκη-Εφραίμογλου.

-Νέα μέλη του ΔΣ εξελέγησαν οι Ε. Δοντάς (από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κ. Ελλάδος), Φ. Κουνινιώτης (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδος), Α. Μακρίδης (από την εταιρεία Χρυσαφίδης ΑΕ), Η. Πανιάρας (ΤΙΤΑΝ) και Ι. Στεφάνου (Ναυπηγεία Ελευσίνας, αντιπρόεδρος της ΟΚΕ).

ZENITH