Skip to main content

Ευθυμίου: Οι βουλευτές εκλέγονται για να διεκδικούν

Άρθρο στη Voria.gr της Άννας Ευθυμίου, υποψήφιας βουλευτού με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης, για την υπέρβαση που καλείται να κάνει η πόλη μας.

της Άννας Ευθυμίου*

Ζω και εργάζομαι σε μια πόλη που αδικεί τον εαυτό της. Μια πόλη που τραγουδήθηκε και αγαπήθηκε όσο λίγες, δεν μπόρεσε όμως να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τη δεδομένη δυναμική της. Να κάνει την υπέρβαση της και να εξελιχθεί σε μια μοντέρνα μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξασφαλίζοντας για τους πολίτες της προοπτικές ευημερίας. Η Θεσσαλονίκη παρακολουθεί ασθμαίνοντας τις εξελίξεις, παραμένει εγκλωβισμένη σε μια άνευ προηγουμένου εσωστρέφεια, πληρώνοντας τις συνέπειες μικροκομματικών αντεγκλήσεων, παραληρηματικών λόγων, της έλλειψης εθνικών στρατηγικών για την ανάπτυξη της.

Αλλά για την απαξίωση και τον ιδιότυπο αποκλεισμό της Θεσσαλονίκης από τις εξελίξεις υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Μόνη θετική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και η ενεργοποίηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, πολύτιμων αναπτυξιακών εργαλείων, με περιορισμένους όμως πόρους και αρμοδιότητες. Οι βουλευτές εκλέγονται για να διεκδικούν, όχι για να έρχονται κατόπιν εορτής, χωρίς να έχουν κάνει την αυτοκριτική τους, και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Όλοι όσοι ζητούμε τη ψήφο των Θεσσαλονικέων πρέπει να έχουμε κατά νου πως είμαστε υπόλογοι απέναντι σε αυτούς, πως κρινόμαστε καθημερινά και πως οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις.

Πραγματικά αγανακτώ όταν ακούω και διαβάζω –όπως φαντάζομαι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μου- για τα μεγάλα έργα που ΘΑ ξεκινήσουν, έργα για τα οποία ακούω από τα γυμνασιακά μου χρόνια και τα οποία θα μεταμόρφωναν τη Θεσσαλονίκη. Ρεσιτάλ υποσχέσεων που ξεπερνούν τα όρια. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα με ρωτούν δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες τι μπορώ να υποσχεθώ για τη Θεσσαλονίκη. Η απάντηση μου είναι σαφής: να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού λόγου. Και εξηγούμαι. Η μόνη λύση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς που εκλέγει η πόλη, είναι να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι. Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, οι βουλευτές, πρόεδροι Επιμελητηρίων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με μία προϋπόθεση: να έχουν αφήσει τις κομματικές τους ταυτότητες στο συρτάρι. Απαιτείται πλέον απ’όλους υπευθυνότητα, δημιουργικός τρόπος σκέψης, σύνθεση δυνάμεων. Με αυτούς τους όρους πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική, εποικοδομητική συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε η Θεσσαλονίκη να ανακτήσει τη δυναμική της, να ξαναβρεί τα πατήματα της, να κερδίσει την εξωστρέφεια της. Να βάλουμε στόχους, να τους διεκδικήσουμε και να τους πετύχουμε.


Αυτή είναι η δική μου δέσμευση. Να εργαστώ ώστε να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας και να λειτουργήσουμε πολλαπλασιαστικά, να εξασφαλίσουμε για τους συμπολίτες μας θέσεις εργασίας, δημόσια αγαθά, ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Συνέπεια με διάρκεια, αυτό θέλουν οι πολίτες από όλους εμάς που ζητούμε τη ψήφο τους.  

*Η Άννα Ευθυμίου είναι δικηγόρος, υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης.

ZENITH