Skip to main content

Ευθύνες σε πολιτεία και νομαρχία για την Κορώνεια καταλογίζει ο Τσίπρας

Ευθύνες στις κυβερνήσεις και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης για την οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ημερίδα για τη διάσωση τ
Ευθύνες στις κυβερνήσεις και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα του κόμματος, με θέμα την αποκατάσταση της λίμνης στον Άγιο Βασίλειο.

«Στα λιγοστά νερά της λίμνης αντικατοπτρίζονται οι εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που δεν έθεσαν σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι τα όποια μέτρα ελήφθησαν για την προστασία της λίμνης Κορώνεια ήταν ανεπαρκή, αναποτελεσματικά και δεν κατάφεραν να προλάβουν την καταστροφή.

Έτσι, η λίμνη πριν από λίγα χρόνια έφθασε σε σημείο πλήρους αποξήρανσης και έγινε παράλληλα λεκάνη απόρριψης επικίνδυνων ουσιών, τοξικών ουσιών, βιομηχανικών αποβλήτων και φυτοφαρμάκων, αποτελώντας και έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στις ευθύνες των κατά καιρούς νομαρχών Θεσσαλονίκης και στάθηκε ιδιαίτερα στο σημερινό νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, για τον οποίο είπε: «Ακούμε τον κ. Ψωμιάδη να αποδίδει ευθύνες για τη μη απορρόφηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς αποκατάσταση της περιοχής στις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας και στην έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Επειδή πατρίδα μας, κ. Ψωμιάδη, πρώτα από όλα είναι η φύση, αντί να χύνονται κροκοδίλεια δάκρυα, να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με μεγαλύτερη ευαισθησία και αποφασιστικότητα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατασπαταλήθηκαν κονδύλια, στήθηκε μια «φάμπρικα μελετών» γύρω από τη σωτηρία της λίμνης Κορώνεια και έγιναν τεχνικά έργα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Για τη σημερινή κατάσταση της λίμνης και το γεγονός ότι μέσω της τάφρου που ενώνει την Κορώνεια με τη λίμνη Βόλβη μεταφέρονται παθογόνοι μικροοργανισμοί από την πρώτη λίμνη στη δεύτερη, παρατήρησε ότι είναι παράλογο και μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί αυτό, δηλαδή να επιχειρείται η αποκατάσταση της μιας λίμνης με την υποβάθμιση της άλλης.

Επεσήμανε ότι η καταστροφή της Κορώνειας δεν είναι νομοτέλεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όμως πρέπει να μπει τέλος στη μόλυνσή της από βιομηχανίες, να γίνουν αγροπεριβαλλοντικά έργα και η γεωργική δραστηριότητα να συνδυάζεται με την προστασία της.

Μίλησε επίσης για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, είπε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου εθνικού πλαισίου διαχείρισης του νερού.

Η πρόταση του ΣΥΝ, τόνισε, είναι η αειφόρος ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Απηύθυνε έκκληση σε αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και σημείωσε ότι οι δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας δεν είναι «ξεχωριστά τσιφλίκια».

Στην εκδήλωση για τη λίμνη Κορώνεια πήραν μέρος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου, οι δήμαρχοι Κορώνειας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Νέας Μαδύτου Βλαδίμηρος Οχουνος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Παντελής Κουκουλεκίδης, Γιάννης Μπίκος, Στρατής Πλωμαρίτης, επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων που παρουσίασαν τις απόψεις και προτάσεις τους για τη σωτηρία της λίμνης.

ZENITH