Skip to main content

«Ευθύνη του ΠΑΣΟΚ η κρίση δανεισμού» λέει η ΝΔ

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η κρίση χρέους και ελλείμματος έχει μετατραπεί σε κρίση δανεισμού με ευθύνη μόνο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκ
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η κρίση χρέους και ελλείμματος έχει μετατραπεί σε κρίση δανεισμού με ευθύνη μόνο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας. Για την κρίση χρέους ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πτυχές. Η δημιουργία και η αντιμετώπισή του. Για την πρώτη υποστήριξε το 1980 ήταν 20% του ΑΕΠ και εκείνη τη δεκαετία υπερτριπλασιάσθηκε.

«Έχουμε μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριονίζει το κλαδί, που κάθεται η οικονομία και η ίδια», είπε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα του 2009, αναφέρθηκε απαξιωτικά για τη χώρα, καθυστέρησε στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, άργησε να πάρει μέτρα, καθυστέρησε κρίσιμα νομοσχέδια κ.ά.».

Σε ερώτηση για τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ΄90 -΄93, είπε ότι «από το ΄81 έως το ΄89 το χρέος πήγε από το 20% στο 71% του ΑΕΠ», διευκρινίζοντας πως ακολούθως, «30% του ΑΕΠ ήταν δάνεια σε ΔΕΚΟ και αγροτικούς συνεταιρισμούς, τα οποία κατέπεσαν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Συνεπώς, το χρέος που παρέλαβε η ΝΔ το 1990 ήταν 100% ΑΕΠ και από εκεί και πέρα και μέχρι το 2007, όταν ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση, οι επόμενες κυβερνήσεις με μερίδιο ευθύνης η καθεμία δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αυτή τη δεκαετία», κατέληξε.

ZENITH