Skip to main content

Εξακολουθεί ο συναγερμός στο Πεντάγωνο

Σε κατάσταση ελεγχόμενου συναγερμού παραμένει το ελληνικό Πεντάγωνο, μετά τον «πανικό» που προκλήθηκε από την προκλητική τουρκική NOTAM.

Σε κατάσταση ελεγχόμενου συναγερμού βρίσκεται το τελευταίο 48ωρο το ελληνικό Πεντάγωνο. Μετά τoν "πανικό" που προκάλεσε τις πρώτες ώρες η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς ότι δεσμεύει σχεδόν το μισό Αιγαίο, για διάστημα 8 μηνών, αλλά ακόμα και μετά την ανάκληση της τουρκικής NOTAM, στο ΥΕΘΑ εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα σενάρια. Πάντως, τις τελευταίες ώρες, επικράτησαν πιο ψύχραιμες απόψεις μεταξύ των Ελλήνων στρατηγών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι "το θέμα, κυρίως, ήταν τεχνικό εξαρχής και γι αυτό έπεσε, αφού έμπαζε από παντού".

Ως γνωστόν, η αποδέσμευση έγινε σε δύο φάσεις. Αρχικά, ανακοινώθηκε ότι ξεμπλοκάρεται η Λήμνος, μετά ο χρόνος δέσμευσης μειώθηκε κατά πολύ (σχεδόν πάνω από δύο μήνες) και κατόπιν εξαφανίσθηκε ολοσχερώς. Παρ' όλα αυτά, το γεγονός εξακολουθεί να θεωρείται από την πλευρά της Αθήνας ως πρόκληση, γι' αυτό και διαμαρτυρήθηκε από την πρώτη στιγμή σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και στην τουρκική κυβέρνηση, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η Άγκυρα, όπως έχει διδάξει η έως τώρα εμπειρία, συνηθίζει να "μετράει τις αντοχές" κάθε νέας κυβέρνησης, μόλις αναλάβει την εξουσία, με κορυφαία περίπτωση εκείνη των Ιμίων, όταν είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Κώστας Σημίτης. Σε αυτή τη φάση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες ήταν οι πραγματικές προθέσεις των Τούρκων, αν και η "μαύρη τρύπα" που επιχειρήσαν να στήσουν στο κέντρο του Αιγαίου ήταν κάτι παραπάνω από επικίνδυνη.

Μάλιστα, το κλίμα επιβαρύνεται έτι περαιτέρω, καθώς η ενέργεια αυτή έρχεται λίγο πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις συνομιλίες για τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Κι αυτό είναι που κάνει την ελληνική πλευρά να ανησυχεί ακόμα περισσότερο για τις εξελίξεις που συνεπάγεται αυτή η μεγάλη δέσμευση, που όμοια της είχε γίνει μια φορά αμέσως μετά τα γεγονότα του 1974.

ZENITH