Skip to main content

Εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων

Η νέα γρίπη εξαπλώνεται ραγδαία στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και οι υγειονομικές αρχές ανακοινώνουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.
Η νέα γρίπη εξαπλώνεται ραγδαία στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και οι υγειονομικές αρχές ανακοινώνουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, που προσβάλλονται από τον ιό A H1N1.

Από την αρχή της εβδομάδας, στην Κροατία ο αριθμός των ασθενών καθημερινά αυξάνεται και τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 1.000, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη να ανακοινωθεί επιδημία, δήλωσε ο Κροάτης υπουργός Υγείας, κ. Ντάρκο Μιλίνοβιτς.

Η Κροατία θρηνεί το τρίτο θύμα της νέας γρίπης, μετά το θάνατο 62χρονου ασθενή, ο οποίος έπασχε από διαβήτη.

Οι πρώτες 500.000 δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης αναμένονται στη χώρα, στο τέλος του Νοεμβρίου.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο έχει διπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 131, ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί ειδικά μέτρα προφύλαξης, παρά μόνο συστάσεις στους πολίτες.

Το υπουργείο Υγείας της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

Η κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχει παραγγείλει σε πρώτη φάση 30.000 δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, τις οποίες θα λάβει έως το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα προμηθευθεί άλλες 150.000 δόσεις.

Στο Μαυροβούνιο, δεν τίθεται προς το παρόν θέμα επιδημίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 34, αλλά τουλάχιστον άλλοι 350 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον ιό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Μίοντραγκ Ραντούνοβιτς.

Περίπου 100.000 δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης αναμένονται στη χώρα, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Στην πΓΔΜ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 32 νέα κρούσματα της νέας γρίπης. Οι 29 είναι μαθητές ηλικίας 15 έως 19 ετών και νοσηλεύονται 12 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών στην ΠΓΔΜ ανέρχεται σε 137 και δεν υπήρξε περιστατικό θανάτου. Ήδη, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης.

Στη Σλοβενία, από τις αρχές της εβδομάδας άρχισε ο εμβολιασμός του πληθυσμού και τις πρώτες εβδομάδες προτεραιότητα δίνεται στα άτομα με χρόνια νοσήματα.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, κ. Ντανίλο Τουρκ, δήλωσε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί και ότι ήταν μία λογική κίνηση για κάποιον που έρχεται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους.

Την περασμένη Τρίτη, στη Σλοβενία, μία γυναίκα 50 ετών με χρόνια ασθένεια, πέθανε από επιπλοκές της νέας γρίπης.

Στη Σερβία, ο υπουργός Υγείας, κ. Τόμιτσα Μιλοσάβλιεβιτς, κήρυξε από χθες επιδημία της νέας γρίπης σε ολόκληρη την επικράτεια και ανακοίνωσε ότι είναι μεταξύ των πρώτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αρχίσουν τον εμβολιασμό, στα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε αναμένονται οι πρώτες 500.000 δόσεις.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH