Skip to main content

Εξαπλώθηκε και στην Αυστραλία ο ελληνικός ιός

Στη διεθνή αβεβαιότητα λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης απέδωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός την καθίζηση των αξιών των μετοχών και του δολαρίου Αυστραλίας, το οποίο έχασε τουλάχιστον 10% της αξίας τ
Στη διεθνή αβεβαιότητα λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης, αλλά και της ευρωπαϊκής γενικότερα, απέδωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, την καθίζηση των αξιών των μετοχών, καθώς και του δολαρίου Αυστραλίας, το οποίο έχασε τουλάχιστον 10% της αξίας του την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Ραντ με αυτό τον τρόπο απέρριψε τους ισχυρισμούς των οικονομολόγων και της αντιπολίτευσης ότι η πτώση οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησής του να επιβάλει έξτρα φόρο στα σούπερ-κέρδη των εταιρειών εξόρυξης ορυκτού πλούτου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το πρωί το δολάριο Αυστραλίας έπεσε στα 80.73 σεντ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, αν και αργότερα ανέκτησε μέρος της αξίας του και έκλεισε στα 82.73 σεντ, ενώ στις αρχές Μαΐου ήταν όμως στα 92.35 σεντ.

Εξάλλου, ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης Ραντ να επιβάλει έξτρα φόρο στα σούπερ-κέρδη του ορυκτού πλούτου, με το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ να τονίζει πως «ο ορυκτός πλούτος είναι εθνικός πλούτος και θα πρέπει να διανέμεται σε όλο τον λαό».

ZENITH