Skip to main content

Έξι μέτρα-φωτιά στα εργασιακά φέρνει το Μνημόνιο Νο 2

Καυτός Σεπτέμβριος περιμένει τους Έλληνες εργαζομένους, καθώς η νέα, επικαιροποιημένη έκδοση του Μνημονίου καλεί την κυβέρνηση να πάρει σκληρές και αντικοινωνικές αποφάσεις, που ανατρέπουν πλήρως όσα
Καυτός Σεπτέμβριος περιμένει τους Έλληνες εργαζομένους, καθώς η νέα, επικαιροποιημένη έκδοση του Μνημονίου καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα σκληρές και αντικοινωνικές αποφάσεις, που ανατρέπουν πλήρως όσα ισχύουν στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει την τρίτη δόση του δανείου από ΕΕ- ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να υλοποιήσει άμεσα νομοθεσία, μέσω της οποίας αναμορφώνεται πλήρως το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, με πέντε οδυνηρές για τους εργαζόμενους αλλαγές, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά εργασίας.

Αναλυτικότερα, με τις αλλαγές που θα θεσπίσει η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα, καλείται από την τρόικα να διασφαλίσει ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο κλαδικών οργανώσεων. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι θα γίνει προσπάθεια κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα και θα είναι στο χέρι του κάθε εργοδότη να ορίζει τις λεπτομέρειες της σύμβασης εργασίας που θα υπογράφει με τον κάθε εργαζόμενο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ακόμη, η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει αμέσως τη διάταξη που επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει όλες τις κλαδικές συμβάσεις και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία όσον αφορά τη διαχείριση των ωρών εργασίας.

Επιπλέον, ανάμεσα στις προσταγές της τρόικας είναι η επιμήκυνση της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσληφθέντες σε ένα έτος και η διευκόλυνση χρήσης συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

Τέλος, σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στο θεσμό της διαιτησίας, καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τροποποιήσει την εν λόγω νομοθεσία, έτσι ώστε το καθένα από τα δύο μέρη να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία, εάν διαφωνεί με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, χωρίς εξαιρέσεις στο αντικείμενο ή την κάλυψη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3863/2010.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει μία διαδικασία διαιτησίας, η οποία να λειτουργεί με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια και με μία ανεξάρτητη επιτροπή από διαιτητές των οποίων η δυνατότητα αποφάσεων θα είναι απαλλαγμένη από κυβερνητική επιρροή. Οι στόχοι της διαιτησίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αποδίδεται προσήκουσα σημασία στην ανταγωνιστικότητα με όρους κόστους και συνεπώς υποστηρίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας», υπογραμμίζεται στο κείμενο του νέου Μνημονίου.

ZENITH