Skip to main content

Εξιχνίαση μεγάλου κυκλώματος φοροδιαφυγής

Κοντά στην εξιχνίαση παράνομου κυκλώματος που εισήγαγε στη χώρα μας 700 εμπορευματοκιβώτια, κινέζικης προέλευσης, βρίσκεται η ΥπΕΕ Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Γ. Κατσικάρης, ο οποίος
Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της εξιχνίασης ενός παράνομου κυκλώματος που εισήγαγε στη χώρα μας 700 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία στη συνέχεια χάθηκαν, βρίσκεται η διεύθυνση Θεσσαλονίκης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ).

Αυτό αποκάλυψε ο διευθυντής ΥπΕΕ–ΕΔΕΥΘ, του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γιώργος Κατσικάρης, μιλώντας νωρίτερα στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου ετήσιου φορολογικού συνεδρίου που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο. Σύμφωνα με τον κ. Κατσικάρη «η αξία του κάθε container είχε προσδιοριστεί στα 2.500 ευρώ, όταν μόνο το κόστος του ναύλου ξεπερνούσε τα 2.500 ευρώ. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως το κύκλωμα δεν πλήρωσε δασμούς, ενώ απέφυγαν να καταβάλλουν και ΦΠΑ». Ο ίδιος επεσήμανε ότι επρόκειτο για προϊόντα κινέζικης προέλευσης με τιμολόγια Σεϋχελλών, χωρίς, όμως να δώσει επιπρόσθετες λεπτομέρειες, ενόψει επίσημων ανακοινώσεων. Ακολούθως το διευθυντικό στέλεχος της ΥπΕΕ παραδέχθηκε ότι από τις αρχές του 2008, όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν ακόμη στα πρώτα της βήματα, «είχαμε σαφείς ενδείξεις για την επερχόμενη καταιγίδα στα δημόσια οικονομικά».

Επικαλούμενος στοιχεία της ΥπΕΕ, εξάλλου, υποστήριξε πως 4 στις 10 επιχειρήσεις της χώρας εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε φοροδιαφυγή και άλλες φορολογικές παραβάσεις. «Με βάση την προσωπική μου εμπειρία θεωρώ πως είναι μεγαλύτερο το ποσοστό», ανέφερε ο ίδιος, ενώ μίλησε για γραφειοκρατία, αλλά και για αναποτελεσματική λειτουργία των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Ειδικά για τις διασταυρώσεις στοιχείων, μάλιστα, ο κ. Κατσικάρης ζήτησε να είναι άμεσες, διότι «σήμερα για τις διασταυρώσεις έχουμε τα στοιχεία του 2008 και του 2009 και τίποτε για το 2010 κι αυτό ευνοεί φαινόμενα με διακίνηση πλαστών τιμολογίων, ακόμη και ερήμην εταιρειών». Δεν έλειψε, πάντως, κι η αυτοκριτική, καθώς σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Κατσικάρης επεσήμανε πως «δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε. Η μεγαλύτερη παθογένεια στο σύστημα είμαστε εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουμε αποκτήσει δικαιώματα τα τελευταία 30 χρόνια και έχουμε αποστεί τις υποχρεώσεις μας».

ZENITH