Skip to main content

Εξοδο από την ευρωζώνη συνιστούν Βρετανοί οικονομολόγοι

Την έξοδο της ευρωζώνης δείχνουν στη χώρα μας Βρετανοί οικονομολόγοι, συστήνοντας παράλληλα στάση πληρωμών.
Την έξοδο της ευρωζώνης δείχνουν στη χώρα μας Βρετανοί οικονομολόγοι. Ειδικότερα συστήνουν για την Ελλάδα έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και παράλληλα στάση πληρωμών.

Το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), ένα ινστιτούτο έρευνας και συμβουλών, έχει προειδοποιήσει τους Έλληνες υπουργούς ότι δε θα είναι σε θέση να γλυτώσουν απ’ την παγίδα του χρέους χωρίς να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, ώστε να ενισχύσουν τις εξαγωγές. Ο μόνος τρόπος, όπως σημειώνουν, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του CEBR, Doug McWilliams, δήλωσε πως «φεύγοντας απ’ το ευρώ σημαίνει πως το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί το ελάχιστο 15%. Αλλά καθώς το εθνικό χρέος αποτιμάται σε ευρώ, τότε αυτό θα αύξανε τα επίπεδα του χρέους απ’ το 120% του ΑΕΠ σήμερα στο 140% μέσα σε μία βραδιά. Έτσι, μέρος της πολιτικής εξόδου απ’ το ευρώ θα πρέπει να είναι η μετατροπή του χρέους στο νέο νόμισμα».

Ο McWilliams χαρακτήρισε την κίνηση «εικονικά αναπόφευκτη» και τόνισε ότι και άλλα μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να ακολουθήσουν. «Το μόνο ερώτημα είναι πότε», είπε. «Το άλλο θέμα είναι η έκταση της μετάδοσης. Η Ισπανία πιθανόν να αναγκαστεί να ακολουθήσει και πιθανόν η Πορτογαλία και η Ιταλία».

ZENITH