Skip to main content

Εξοργισμένοι με τη Τεχεράνη Ομπάμα, Σαρκοζί, Μπράουν και Μερκελ

Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα και των ηγέτων Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας μετά την αποκάλυψη για τη κατασκευή δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου.
Με νέες σκληρές κυρώσεις απειλούν την Τεχεράνη ο  Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας μετά την αποκάλυψη για τη κατασκευή δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου και απαιτούν να  ανοίξει η μονάδα για επιθεώρηση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη τύπου, με τους Γκόρντον Μπράουν και Νικολά Σαρκοζί, κατηγόρησε το Ιράν ότι κατασκευάζει μυστικά εδώ και χρόνια μία δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση παραβιάζοντας την απαγόρευση στις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου ενώ πρόσθεσε ότι το ιρακινό καθεστώς κατ΄ επανάληψη αποκρύπτει πληροφορίες για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλανήτη. Οι ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες συνιστούν «άμεση πρόκληση» στο καθεστώς μη διασποράς των πυρηνικών, είπε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος κατακεραύνωσε τον  Μαχμούντ Αχμαντινετζάν καθώς είπε ότι παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες και θα υπάρξουν κυρώσεις ενώ ζήτησε από την Τεχεράνη να ενεργήσει άμεσα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας. Συνεχίζοντας ο Ομπάμα σε υψηλούς τόνους, απευθυνόμενος στη Τεχεράνη είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπερ της διπλωματικής προσέγγισης ενώ απαίτησε από το Ιράν, στη συνάντηση της 1ης Οκτωβρίου στη Γενεύη, να δείξει προθυμία πλήρους συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επιτρέποντας άμεσα την επιθεώρηση της μονάδας.

Ο Νικολά Σαρκοζί, από την πλευρά του σχολίασε τη στάση του Ιράν λέγοντας ότι το Ιράν οδηγεί τη διεθνή κοινότητα σε επικίνδυνο μονοπάτι ενώ για τη συνάντηση στη Γενεύη σχολίασε ότι ιρανική ηγεσία προσέρχεται λέγοντας ότι θέλει έναν «ουσιαστικό διάλογο», αλλά αρνούμενη να διαπραγματευτεί αυτό καθαυτό το πυρηνικό της πρόγραμμα.«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ιρανούς ηγέτες να κερδίζουν χρόνο ενώ οι μηχανές δουλεύουν» τόνισε.

Ο Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι «Η μυστική εγκατάσταση θα οργίσει και θα σοκάρει τον κόσμο», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, φοβερά ανήσυχη για την αποκάλυψη  απαίτησε από το Ιράν να δώσει όλες τις πληροφορίες στην ΙΑΕΑ».

Το Ιράν απέστειλε στις αρχές της εβδομάδας επιστολή στον διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ενημερώνοντας για την ύπαρξη δεύτερης μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου χωρίς ωστόσο να περιέχονται λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, η νέα εγκατάσταση βρίσκεται κοντά στην πόλη Κομ, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης ενώ σύμφωνα με πηγή του Λευκού Οίκου η εγκατάσταση είχε σχεδιαστεί για 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί.

ZENITH