Skip to main content

«Εξωτερική βοήθεια» τέλος

H εκκαθάριση των συμμετοχών στην πρόσφατη έκδοση εντόκων γραμματίων βάζει τέλος στις φήμες περί κινεζικής ή ρωσικής βοήθειας.

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά οι Κινέζοι γύρισαν την πλάτη στην ελληνική κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι οριστικά το σχέδιο της «σωτηρίας» από το Πεκίνο, που κάποιοι εξύφαιναν στην Αθήνα εγκαταλείπεται. Όπως προκύπτει μετά και το επίσημο ξεκαθάρισμα των συμμετοχών στην έκδοση εντόκων γραμματίων που έκανε την Τετάρτη το Ελληνικό Δημόσιο, η κάλυψη έγινε χωρίς καμία ξένη συμμετοχή.

Όπερ σημαίνει πως και επισήμως ούτε Κινέζοι, αλλά ούτε Ρώσοι εμφανίσθηκαν στη διαδικασία, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες. Μάλιστα, από διπλωματικές πηγές η Voria.gr ενημερώνεται ότι το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο μεμονωμένες κινήσεις από ανεξάρτητα funds μπορεί να γίνουν, όπως, για παράδειγμα, συνέβη πριν από 15 μέρες  που κάποια «έβαλαν» 100 εκατ. ευρώ, χωρίς προηγουμένως όμως να ενημερώσουν τις επίσημες κινεζικές αρχές, αφού, όπως διευκρινίζεται, δεν είχαν καμία υποχρέωση.

Η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη σε ό,τι αφορά στη βοήθεια από τη Ρωσία. Από εκεί δεν υπάρχει, κυριολεκτικά, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Όπερ σημαίνει ότι η Μόσχα δεν πρόκειται  να εμφανισθεί σε καμία περίπτωση. Εκτός πολύ συγκλονιστικού απροόπτου, το οποίο, προς το παρόν, δεν μπορεί να προσδιοριστεί...

ZENITH