Skip to main content

Έχουμε μήνυμα από το Άμπου Ντάμπι

H κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον του Αμπού Ντάμπι και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς τα αραβικά κεφάλαια μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά πολύτιμα.

Προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον του Άμπου Ντάμπι και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) εν γένει, για την Ελλάδα κάνει η κυβέρνηση. Τα αραβικά κεφάλαια μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα, στην επιχείρηση που έχει στηθεί από ελληνικής πλευράς για τη διάσωση της ρευστότητας της χώρας, οπότε κανένα ευρώ ή δολάριο δεν περισσεύει.

Σ' αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, εξηγείται το ταξίδι - αστραπή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Αμπού Ντάμπι. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μάλιστα, μετέφερε και πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για επίσκεψη του ομολόγου του, από τα ΗΑΕ, στην Αθήνα, προσεχώς. Για την ακρίβεια, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι από την πλευρά των Αράβων υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για τις συνεχείς αναβολές των επενδυτικών τους σχεδίων στην Ελλάδα.

Ένα από αυτά, είναι κι εκείνο του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου με μια απόφαση το ΣτΕ έκρινε ότι το παρόν επενδυτικό σχέδιο δεν είναι επαρκές, περιορίζοντας τα πλάνα των επενδυτών. Οι οποίοι τώρα εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες δύο ενδεχόμενα: α) να αποχωρήσουν από την επένδυση ή β) να μείνουν αλλά αποδίδοντας πολύ μικρότερο τίμημα. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μόλις 150 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτό. Γεγονός, πάντως, αποτελεί ότι η κυβέρνηση, ενώ προσπαθεί να κλείσει μέτωπα, ανοίγει συνεχώς νέα.

ZENITH