Skip to main content

«Φαβορί» η Άκτωρ για έργο στη Βουλγαρία

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάληψη του έργου κατασκευής οδικού τμήματος συνολικού μήκους 35,7 χλμ επί του αυτοκινητοδρόμου Trakiya Highway στη Βουλγαρία βρίσκεται η κατασκευαστική Άκτωρ.
Ένα βήμα πιο κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την ανάληψη του έργου που αφορά στην κατασκευή οδικού τμήματος συνολικού μήκους 35,7 χλμ. επί του αυτοκινητοδρόμου Trakiya Highway στη Βουλγαρία βρίσκεται από χθες η ελληνική κατασκευαστική εταιρία Άκτωρ ΑΤΕ.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Βουλγαρική Υπηρεσία Road Infrastructure Agency (API), η προσφορά της Άκτωρ απέκτησε το απόλυτο προβάδισμα, καθώς, μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, κατατάχθηκε στην πρώτη θέση, για την υλοποίηση της οδικής σύνδεσης μεταξύ της πόλης Nova Zagora και της πόλης Yambol στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν, η εταιρία Άκτωρ έδωσε τη χαμηλότερη προσφορά, μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων, της τάξης των 111,6 εκ. ευρώ για το σύνολο του έργου, αφήνοντας πίσω της άλλες 10 κατασκευαστικές επιχειρήσεις που είχαν υποβάλλει προσφορά. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι υπήρχαν ακόμη 4 εργοληπτικές εταιρίες που ενδιαφέρθηκαν για το έργο, αλλά τελικώς αποκλείστηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για αιτίες οι οποίες ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία προβλέπει ότι η επιλογή της Άκτωρ θα αναζητήσει την έγκριση και της διαχειριστικής αρχής του επιχειρησιακού προγράμματος «Μεταφορές» του αρμόδιου βουλγαρικού υπουργείου, καθώς το έργο περιέχει και κοινοτική χρηματοδότηση. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές αναμένεται να «πέσουν» τον Ιούλιο και οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Αύγουστο, με προοπτική το έργο να παραδοθεί σε διάστημα 25 μηνών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εξάλλου, η ΑΡΙ προχώρησε στο άνοιγμα των προσφορών και για το έργο που αφορά στην κατασκευή των 47,7 χλμ., που θα συνδέουν τις πόλεις Yambol και Karnobat. Πρόκειται για τα τελευταία χιλιόμετρα που απομένουν για την ολοκλήρωση της Trakiya και όπως προέκυψε για την κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος δόθηκαν προσφορές από 13 κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Το συνολικό κόστος κατασκευής του τμήματος έχει υπολογιστεί σε 146 εκ. ευρώ και καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εργασίες θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη.

Ο αυτοκινητόδρομος Trakiya στο σύνολό του είναι το πιο προχωρημένο σε υλοποίηση  οδικό έργο μεγάλου μεγέθους στη Βουλγαρία και αναμένεται να συνδέσει την πρωτεύουσα Σόφια με το Μπουργκάς. Έως σήμερα, βάσει στοιχείων της ΑΡΙ, έχουν παραδοθεί σε χρήση τα 328 χλμ., από το σύνολο των 443 χλμ που εκτείνεται ο αυτοκινητόδρομος.

ZENITH