Skip to main content

Φάιμαν: Στόχος μας η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε την σημασία και την ανάγκη που υπάρχει για να προκύψει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους.

Αδιαμφισβήτητος στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αυτός είναι ο ένας και μοναδικός σκοπός μας, επισήμανε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αναζητούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, συμπλήρωσε ο κ. Φάιμαν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις που λαμβάνονται θα πρέπει να τηρούνται.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, θα πρέπει να αναζητηθεί λύση μεταξύ του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί και των προσπαθειών της παρούσας κυβέρνησης. 

Η καταπολέμηση των προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης αποτελούν κοινή ευρωπαϊκή υποχρέωση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βάιμαν ξεκαθάρισε πως υπάρχει επιθυμία «να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, θεώρούμε πως είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση, θέμα σεβασμού προς έναν νέο εταίρο».

Συμπλήρωσε, δε, πως πρέπει να γίνεται σεβαστό και το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

Όπως είπε, «πρέπει να βρεθεί μία λύση μεταξύ αυτού που είχε συμφωνηθεί ως πρόγραμμα στο παρελθόν και των προσπαθειών που καταβάλλει η νέα ελληνική κυβέρνηση, να βρεθεί δηλαδή ένας εναλλακτικός δρόμος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για να μαζευτούν οι ατασθαλίες του παρελθόντος, ώστε να μπορέσει να υπάρξει κλίμα ασφάλειας που με τη σειρά του θα φέρει επενδύσεις».

«Δεν μπορεί κανείς να σώζει τις τράπεζες και να μην καταβάλλεται προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής, εις όφελος των επενδύσεων και της καταπολέμησης της ανεργίας», συμπλήρωσε ο κ. Φάιμαν.

Παράλληλα, τόνισε πως ευελπιστεί σε μια στενή, καλή, αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

«Να βρούμε λύση για την κοινή μας πορεία»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως μετά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Φάιμαν απέκτησε «έναν καινούριο φίλο», τόνισε πως θα πρέπει «να βρούμε βιώσιμη λύση για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον».

Εξέφρασε, ακόμη, την αισιοδοξία του για σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους, προσθέτοντας πως, «οι μόνοι λόγοι για να μη γίνει αυτό μπορεί να είναι μόνο πολιτικοί».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία ιστορία συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας καταλήγει σε συμβιβασμούς.

«Πρόθεσή μας δεν είναι η ρήξη, αλλά να δουλέψουμε για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, μέλλον αλληλεγγύης και ευημερίας», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, «αλλά είναι ευρωπαϊκή, μας αφορά όλους και γι' αυτό πρέπει να βρεθεί μία κοινή ευρωπαϊκή λύση».

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Μέγαρο της αυστριακής καγκελαρίας, ο Αλέξης Τσίπρας έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, καθώς πολλές δεκάδες Ελλήνων και Αυστριακών βρέθηκαν στην πλατεία μπροστά από το κτήριο επευφημώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό με συνθήματα και φέροντας πλακάτ στα οποία, μεταξύ άλλων, ζητείται η διαγραφή χρέους στην Ελλάδα. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας προς αυτούς τις ευχαριστίες του (διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες, ΕΔΩ).

Υπέρ της συμφωνίας-γέφυρας ο Αυστριακός καγκελάριος, λένε κυβερνητικοί κύκλοι

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές κύκλους, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα από μία εποικοδομητική συζήτηση ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε την σημασία και την ανάγκη που υπάρχει για να προκύψει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, ενώ παράλληλα θεώρησε ρεαλιστικές και λογικές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Φαίμαν επισήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θεωρεί σημαντικό να δώσει η Ελλάδα διαβεβαίωση προς τους δανειστές ότι θα τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η προσωρινή συμφωνία-γέφυρα.

Με την τελευταία άλλωστε ο καγκελάριος συμφωνεί και θα την υποστηρίξει ως θέση στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζουν οι κύκλοι.

Συμφωνία επίσης υπήρξε στο θέμα της Ρωσίας, καθώς κοινή θέση τόσο του Αυστριακού Καγκελάριου όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας και όχι επέκταση των κυρώσεων.

Οι επαφές της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις πηγές, με σκοπό πάντοτε την επίτευξη μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους και το σεβασμό της λαϊκής εντολής.
 


 

ZENITH