Skip to main content

Φαραωνικό project στο Τουρκμενιστάν «χτυπά» η Mermeren Kombinat

Σε τιμές αγοράς η συμφωνία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 35-40 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, για όσα χρόνια διαρκέσει η συνεργασία.
Με χιονόλευκο μάρμαρο τύπου Sivec, προερχόμενο από το λατομείο της Mermeren Kombinat στο Πρίλεπ της γειτονικής πΓΔΜ, είναι πολύ πιθανό να «ντυθούν» τα κυβερνητικά κτήρια στο Ασκαμπάν του Τουρκμενιστάν.

Πρόκειται για ένα φαραωνικών διαστάσεων project, που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση της κεντροασιατικής χώρας, για μετατροπή της πρωτεύουσάς της στη μοναδική «The white marble town», διεθνώς, το οποίο συζητά με την Mermeren Kombinat, ιδιοκτησίας των private equity fund της NBGI της ΕΤΕ και ενός αγγλικού fund.

Η προοπτική συνεργασίας των δύο πλευρών, σύμφωνα με πηγές από τη γειτονική χώρα, εξετάστηκε διεξοδικά πριν περίπου δύο εβδομάδες, όταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Τουρκμενιστάν, συνοδευόμενος από μια επίσημη αποστολή, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών της χώρας, βρέθηκε στα Σκόπια.

Έγινε, μάλιστα, επίσκεψη στο εργοστάσιο και στο λατομείο στο Πρίλεπ, όπου δόθηκαν πληροφορίες για τη δυναμικότητα της επιχείρησης. Όπως προέκυψε από τις επαφές, η διαπραγμάτευση αφορά σε ένα project 400 χιλ. τ.μ., μαρμάρου τύπου Sivec ετησίως, για τα επόμενα χρόνια. Αυτό σε τιμές αγοράς σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 35-40 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, για όσα χρόνια διαρκέσει η συνεργασία.

Ένα δεύτερο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης των όρων για την επίτευξη συμφωνίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις επόμενες εβδομάδες, καθώς προγραμματίζεται επίσκεψη και επαφές στελεχών της Mermeren Kombinat στο Τουρκμενιστάν. Στο ταξίδι εκτός απροόπτου θα συμμετέχουν και στελέχη της εισηγμένης FHL Κυριακίδης μάρμαρα, από τη Δράμα, η οποία πέραν του ότι έως τον Απρίλιο του 2009 ήταν ιδιοκτήτης της Mermeren Kombinat, διαθέτει και συμβόλαιο διεθνούς διανομής του Sivec.

Επί του παρόντος, πάντως, τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, μολονότι διατηρείται συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των επαφών, διότι το Sivec, λόγω μεγέθους του λατομείου ίσως είναι η μοναδική πηγή που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει απρόσκοπτα και με την ίδια ποιότητα, τις ανάγκες του project. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο, για τη σύναψη ή όχι της συμφωνίας, θα έχει ξεκαθαρίσει στους επόμενους 2-3 μήνες.

Συζητήσεις για ανάλογα project πραγματοποιούνται και στη Σ. Αραβία –χωρίς σε αυτή τα φάση να είναι κάτι ανακοινώσιμο- όπου την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται σε περίπου ένα μήνα project στο αεροδρόμιο του Βασιλιά, στο Abu Dhabi.

ZENITH