Skip to main content

Φάρμακα- «μαϊμού» στην ελληνική αγορά

Φάρμακα- «μαϊμού», που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, επιχειρούν να διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά οι επιτήδειοι, ενώ συνολικά το 2009 υπολογίζονται οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί από
Ακόμη και... φάρμακα- «μαϊμού», που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, επιχειρούν να διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά οι επιτήδειοι, ενώ συνολικά το 2009, τα ελληνικά τελωνεία εντόπισαν και κατάσχεσαν 446.823 τεμάχια διάφορων παραποιημένων προϊόντων (ρούχα, αξεσουάρ, καλλυντικά, κινητά τηλέφωνα, φάρμακα) και 239.960.945 τσιγάρα (τεμάχια, όχι πακέτα).

Μόνο από τα τσιγάρα, οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί υπολογίζονται σε 35 εκατ. ευρώ για την περσινή χρήση, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα προϊόντα, το ποσό εκτιμάται ότι αυξάνεται στα 70 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο γενικός διευθυντής Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Νίκος Βερναδάκης, κατά την ομιλία του σε σεμινάριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Κυριότερη πύλη εισόδου για τα παραποιημένα προϊόντα είναι, κατά τον κ. Βερναδάκη, ο Πειραιάς και δευτερευόντως η Θεσσαλονίκη (το 90% των ειδών «μπαίνουν» Ελλάδα από τις συγκεκριμένες δύο περιοχές, μέσω θαλάσσης κι όχι τόσο από μεθοριακούς σταθμούς). Πάνω από οκτώ στα δέκα παραποιημένα προϊόντα προέρχονται από την Κίνα.

Αναλυτικότερα, από το σύνολο των κατασχεθέντων προϊόντων το 2009, 57,3% ήταν ρούχα και υποδήματα, 33,9% διάφορα προσωπικά αξεσουάρ, 2,5% κινητά τηλέφωνα, 1,28% καλλυντικά, 1,79% παιχνίδια, 1,51% φάρμακα, 0,9% ρολόγια και 0,16% βιβλία. Το 82,22% των παραποιημένων προϊόντων προέρχονται από την Κίνα και ακολουθούν Μαλαισία (14,8%) και Τουρκία (2,63%).

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα φάρμακα, ο κ. Βερναδάκης υπογράμμισε ότι το 50% των σκευασμάτων, που αγοράζονται μέσω «κρυμμένων» (σ.σ. με συγκαλυμμένη ηλεκτρονική διεύθυνση) σελίδων στο Διαδίκτυο, είναι παραποιημένα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άρα μπορεί να συνεπάγονται ακόμη και θανάσιμους κινδύνους για την υγεία.

Απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας μόνο στην Ευρώπη, λόγω «μαϊμούδων»

Κατά τον κ. Βερναδάκη, η αξία όλων των παραποιημένων προϊόντων παγκοσμίως εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 500 δισ. ευρώ, ενώ μόνο στην ΕΕ υπολογίζεται ότι οι «μαϊμούδες» στοιχίζουν την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας.

Στο μεταξύ, περισσότερες από 130.000.000 περιπτώσεις κατάσχεσης απομιμήσεων προϊόντων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αριθμό αυξημένο κατά 17%, σε σχέση με το 2007, κατέγραψαν το 2008 τα κοινοτικά τελωνεία, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νικόλαος Πέντζος.

«Κυρίαρχο ζήτημα», σημείωσε, «είναι η θεσμοθέτηση από το κράτος των κατάλληλων μηχανισμών, ώστε η κάθε μορφή παραοικονομίας, που προέρχεται από την πώληση προϊόντων αντιγραφής να μειωθεί στο ελάχιστο». Ο ίδιος έκανε λόγο για ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά, ενώ πρόσθεσε ότι τα προϊόντα αυτά, «εκτός από τη σημαντική οικονομική ζημία που συνεπάγονται για τις νόμιμες επιχειρήσεις, συνδέονται άμεσα με το παραεμπόριο και τη φοροδιαφυγή».

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι επίδοξοι εφευρέτες, προκειμένου να κατοχυρώσουν την εφεύρεσή τους, παρουσίασε από την πλευρά της η νομικός Θ. Σιμιτσή, διευθύντρια δικαστικού του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Όπως προειδοποίησε, το βασικότερο είναι να μην αποκαλύπτουν το περιεχόμενο της εφεύρεσής τους σε τρίτους, πριν προβούν σε κατάθεση αίτησης για την κατοχύρωσή της στην Ελλάδα και πριν διερευνήσουν αν η ιδέα τους είναι ήδη γνωστή.

Σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα από εφευρέσεις και άδειες εκμετάλλευσης είναι τεράστια. Η IBM για παράδειγμα, είχε -μόνο το 2001- έσοδα 1,9 δισ. μόνο από άδειες εκμετάλλευσης σε τρίτους, ενώ τη δεκαετία 1992-2002 κατέθεσε 22.357 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνιών (ΔΕ). Στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (HUT), εντοπίζονται και εκτιμώνται ετησίως 200 εφευρέσεις, ενώ υποβάλλονται 25 αιτήσεις ΔΕ και υποστηρίζεται η δημιουργία 10-20 «τεχνοβλαστών».

ZENITH