Skip to main content

Φαρμακερές για τη Μέρκελ οι προεδρικές εκλογές

Μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση απετράπη χθες για τη Μέρκελ με την εκλογή του «δικού» της υποψηφίου για τη γερμανική προεδρία, Christian Wulff, η οποία ωστόσο ήρθε μετά από τρεις γύρους ψηφοφορία
Μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση απετράπη χθες για τη Μέρκελ με την εκλογή του «δικού» της υποψηφίου για τη γερμανική προεδρία, Christian Wulff, η οποία ωστόσο ήρθε μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας.

Όπως σχολιάζει πολιτικός αναλυτής σε Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο Richard Stoess, «αν και το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση της Merkel, είναι ένα σοβαρό πλήγμα για το image και τη θέση της».

Πριν από τον Wulff, μόλις σε δύο από τις 13 προεδρικές εκλογές της Γερμανίας, από το 1949 και έπειτα, χρειάστηκαν τρεις γύροι μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος και η τελευταία φορά ήταν το 1994. Σε όλες τις περιπτώσεις, νικητής ήταν ο υποψήφιος που υποστήριζε η κυβέρνηση.

Οι εκλογές ήταν μια δοκιμασία για την εξουσία της Μέρκελ μετά από τις διαφωνίες που ταλανίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, για διάφορα θέματα, από τους τρόπους μείωσης των ελλειμμάτων μέχρι και τις τακτικές που θα ακολουθηθούν στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της εταιρείας δημοσκοπήσεων Psephos, Hans-Juergen Hoffman, οι αντιπρόσωποι που δεν ψήφισαν τον εκλεκτό της Μέρκελ είναι σίγουρο πως δεν το έκαναν, διότι συμπαθούν περισσότερο τον αντίπαλο Gauck. « Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με την ηγεσία της Μέρκελ».

Άλλος αναλυτής της Forsa (επίσης εταιρείας δημοσκοπήσεων) σχολιάζει πως η Μέρκελ χρειάζεται ένα διάλειμμα μετά από το σοκ με τα προβλήματα της ευρωζώνης και την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών από το κόμμα της.

ZENITH