Skip to main content

FashionBytes: Ζακέτες και τσάντες με... νανοτεχνολογία από το ΑΠΘ

Ζακέτες που καταμετρούν τις επιδόσεις των αθλητών και τσάντες που φορτίζουν κινητά τηλέφωνα ανέπτυξαν δύο φοιτήτριες του ΑΠΘ. Τι λένε στη Voria.gr.

της Σοφίας Παπαμαυρουδή

Να αποδείξουν ότι το τρίπτυχο, τεχνολογία-μόδα-επιχειρηματικότητα, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε ένα ελληνικό περιβάλλον τόσο πολυπολιτισμικό όσο και μεταβαλλόμενο επιχείρησαν δύο φοιτήτριες του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος για την Λώρα Αργυροπούλου και την Βιβή Ριζάβα, στις οποίες ζητήθηκε, στα πλαίσια του μαθήματος "Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) μιας καινοτόμας ιδέας. Η ιδέα αυτή έλαβε σάρκα και όστα στην εταιρεία FashionBytes.

Μιλώντας στη Voria.gr, η Λώρα Αργυροπούλου εξηγεί ότι το FashionBytes είναι μια εταιρεία, η οποία κατασκευάζει ρούχα και αξεσουάρ σύμφωνα με την τελευταία λέξη της μόδας, με ενσωματωμένη νανοτεχνολογία, σε όλα τα κομμάτια που σχεδιάζει.

Image
FashionBytes: Ζακέτες και τσάντες με... νανοτεχνολογία από το ΑΠΘ


Τα κορίτσια, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου τους ανέπτυξαν δύο προϊόντα:

  • Jacketbytes: Ειδική διαμορφωμένη ζακέτα για αθλητές, την οποία θα φοράνε κατά τη διάρκεια των προπονήσεων τους. Η ζακέτα αυτή, χρώματος κίτρινου, έχει ενσωματωμένους μικροεπεξεργαστές, οι οποίοι θα καταμετρούν τις επιδόσεις, τις πιέσεις, τους σφυγμούς, τους χρόνους και αυτόματα, όλα αυτά τα δεδομένα, θα αποθηκεύονται σε ένα σύστημα software, που θα έχει επιλέξει ο ίδιος ο χρήστης από το κινητό του. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί με την βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, η οποία θα συσσωρεύεται μέσω εύκαμπτων φωτοβολταϊκών που θα είναι τοποθετημένα στο jacket.
     
  • Bagbytes:  Ή αλλιώς «η έξυπνη» τσάντα! Γυναικεία τσάντα ώμου με τοποθετημένη στο εσωτερικό της, ειδική θήκη με μικροεπεξεργαστές νανοτεχνολογίας που προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης του κινητού τηλεφώνου, με σύστημα που υποστηρίζεται από ηλιακή ενέργεια µέσω εύκαµπτων φωτοβολταϊκών. Οποιοσδήποτε κάτοχος της τσάντας έχει τη δυνατότητα φόρτισης του κινητού του, όλο το 24ωρο, χωρίς να χρειάζεται να βρει πρόσβαση σε κάποια πηγή ηλεκτρισμού.

Image
FashionBytes: Ζακέτες και τσάντες με... νανοτεχνολογία από το ΑΠΘ

Image
FashionBytes: Ζακέτες και τσάντες με... νανοτεχνολογία από το ΑΠΘ


“Η ιδέα προέκυψε από τη συνεργασία που αναπτύξαμε με τη Σχολή ATHENS FASHION CLUB και την διευθύντρια και σχεδιάστρια μόδας, κ. Μαρία Βυτινίδου. Η ιδέα ήταν η δημιουργία μίας νεοφυούς εταιρείας (startup) για την παραγωγή ενδυμάτων και προϊόντων wearable technology (φορέσιμη νανοτεχνολογία)” αναφέρει χαρακτηριστικά η Λώρα Αργυροπούλου.

Ωστόσο, όπως τονίζει, για την υλοποίηση αυτής της επιχειρηματικής ιδέας ήταν απαραίτητη η δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο στο πλαίσιο συνεργασίας με τον επιστημονικό συνεργάτη της Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του ΑΠΘ Ναούμ Μυλωνά εκπόνησαν και για το οποίο βραβεύτηκαν

Στόχος της Fashionbytes, όπως επισημαίνουν, είναι αρχικά η ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών σε επίπεδο ένδυσης αλλά κι στο ευρύ φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει η τεχνολογία, ενώ δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι στοχεύει να καταξιωθεί στην ελληνική αλλά και μακροπρόθεσμα στην παγκόσμια αγορά, διευκολύνοντας έτσι, τις ζωές των ανθρώπων.

Ωστόσο, οι δύο φοιτήτριες εξηγούν ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο στο να εδραιωθεί μια τέτοια εταιρεία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

“Το ρίσκο είναι μεγάλο για κάθε νεοφυή εταιρία στην Ελλάδα. Η έλλειψη πρώτων υλών αλλά και χρηματοδότησης για τη σύσταση κάθε μορφής εταιρείας αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξή της. Ωστόσο, σε μία Ελλάδα κρίσης, το παγκόσμιο περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς”, σημειώνει η Λώρα Αργυροπούλου, τονίζοντας ότι και οι δύο πιστεύουν πως η ελληνική κοινωνία μπορεί να καινοτομήσει και να κερδίσει από το γεγονός αυτό, δημιουργώντας προϊόντα που διαφοροποιούνται κι εξελίσσονται συνεχώς.

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο το καταναλωτικό κοινό θα αγκάλιαζε μια τέτοια καινοτόμα ιδέα, η Λώρα υπογραμμίζει  ότι ήδη επιχειρήσεις με παρόμοιο σκεπτικό σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στη χώρα, αφήνοντας χώρο για νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν στον τομέα της “φορέσιμης νανοτεχνολογίας”.

“Η βράβευση μας ήταν μία επιπλέον απόδειξη της πολλά υποσχόμενης επιχειρηματικής ιδέας της κ.Βυτινίδου  αλλά και όλης αυτής της προσπάθειας που ένα χρόνο τώρα με τη Βιβή καταβάλαμε μέχρι να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα”, δηλώνει χαρακτηριστικά.

ZENITH