Skip to main content

FAZ: Υπάρχουν Έλληνες που ζητούν φαγητό στις «τράπεζες γευμάτων»

Το κύμα των νεόπτωχων που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και τη στροφή τους προς τις «τράπεζες γευμάτων» για να επιβιώσουν παρουσιάζει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας FAZ και του δημοσιογ

Το κύμα των νεόπτωχων που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα και τη στροφή τους προς τις «τράπεζες γευμάτων» για να επιβιώσουν παρουσιάζει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας FAZ και του δημοσιογράφου Φίλιπ Πλίκερτ. 

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, υπάρχουν Έλληνες που ντρέπονται για τη φτώχεια τους και προσπαθούν να την κρύψουν. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, αναγκάζονται να ζητούν ένα πιάτο φαγητό στις «τράπεζες γευμάτων».  Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι Έλληνες που έρχονται στην τράπεζα τροφίμων δεν είναι άστεγοι, επιβιώνουν κάνοντας δουλειές του ποδαριού ή αναγκάζονται να δουλεύουν ως αδήλωτοι εργάτες. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να αναζητούν ένα δωρεάν πιάτο φαγητό που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το είχαν.

«Βλέπει κυρίως άνδρες όλων των ηλικιών και των φυλών, ενώ δεν λείπουν οι γυναίκες και τα παιδιά. Συναντάει μια Αγγλίδα, την Τζέιν, που ζει στην Αθήνα εδώ και 40 χρόνια και προσφέρει εθελοντική εργασία. Οι άνθρωποι στέκονται στωικά στην ουρά και περιμένουν να πάρουν το πολυπόθητο πλαστικό πιάτο της ημέρας (φασόλια με σάλτσα και ένα κουλούρι). Άνθρωποι πεινασμένοι και καταπονημένοι δεν διστάζουν να ανοίξουν αμέσως το πακέτο και να φάνε στη μέση του δρόμου, δίχως να ενδιαφέρονται για την εικόνα που παρουσιάζουν στους περαστικούς» υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος.

Ο Φίλιπ Πλίκερτ συνομίλησε με τον πάτερ Μάλκολμ, έναν αγγλικανό ιερέας που μετέχει στο πρόγραμμα, ο οποίος αναφέρει πως καθημερινά διανέμονται 800 γεύματα στη Σοφοκλέους τα οποία οργανώνει και χρηματοδοτεί η Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε από έξι χρόνια. Στην αρχή δημιουργήθηκε να προσφέρει βοήθεια στους μετανάστες από την Παλαιστίνη. Καθώς, όμως, βάθαινε η κρίση στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερο εμφανίζονταν Έλληνες. Τώρα, τα 2/3 των ατόμων που στέκονται στην ουρά είναι Έλληνες και μόλις το 1/3 μετανάστες».

Ο πατέρας Μάλκολμ κάνει έκκληση για περισσότερες δωρεές από ανθρώπους που έχουν χρήματα. Το κόστος του ημερήσιου σιτηρεσίου υπολογίζεται στα 73 λεπτά ανά πιάτο. Όπως λέει, όμως, προσφέρει χαμόγελα και για μισή ώρα, οπότε και έχει γίνει η διανομή του φαγητού, επικρατεί μια παράξενη ειρήνη στην Ομόνοια.

«Στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κρατήσει εχθρική στάση προς την Εκκλησία. Στη συνέχεια, όμως, συνειδητοποίησε το σημαντικό έργο που κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε όλη την Ελλάδα προσφέρει 250.000 γεύματα σε άπορους ανθρώπους, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Έλληνες» σημειώνει ο πατέρας Μάλκολμ. Οι αντιδράσεις των ανθρώπων ποικίλουν. Στην αρχή ήταν θυμωμένοι και επιθετικοί. Πλέον, έπειτα από έξι χρόνια ανέχειας, έχουν παραδοθεί στη μοίρα τους και νιώθουν κουρασμένοι.


 

ZENITH