Skip to main content

Φεύγουν οι Ρώσοι από την Ευρώπη (και από την Ελλάδα)

Εκτός από την Ελλάδα, οι Ρώσοι ακυρώνουν τα συμβόλαια αγοράς ακινήτων και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.

Δεν ακυρώνουν μόνο στην Ελλάδα τα συμβόλαια αγοράς ακινήτων οι Ρώσοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, που φτάνουν σε μεγάλα μεσιτικά γραφεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτι ανάλογο κάνουν και στην Ισπανία, όπου ελέγχουν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς του real estate, καθώς έχουν φτάσει στο σημείο, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, να γίνουν οι τρίτοι καλύτεροι ξένοι επενδυτές στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς στην Ιβηρική. Εξακολουθούν να προηγούνται, προς το παρόν, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, ωστόσο, όπως έδειχναν οι τάσεις της αγοράς, σύντομα θα τους ξεπερνούσαν κι αυτούς αν δεν μεσολαβούσαν τα γεγονότα στην Ουκρανία, που επέφεραν τα γνωστά αντίμετρα της Δύσης.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με άλλες αγορές, όπου είχαν αποκτήσει σημαντική παρουσία, όπως, για παράδειγμα, στο Ντουμπάι, στο Λονδίνο και στη Νότιο Γαλλία. Επίσης, για πρώτη φορά φέτος δεν έκαναν καμία μεγάλη τοποθέτηση στους χειμερινούς προορισμούς των Άλπεων. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη βρετανική πρωτεύουσα, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το 2003 είχαν κάνει το 5,4% του συνόλου των αγορών στο κέντρο του Λονδίνου, πέρυσι έπεσαν στο 3,5%.

Στην Ελλάδα, πλέον, δεν τηρούν σχεδόν κανένα από τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει στην Χαλκιδική, για την αγορά μεγάλων εξοχικών ακινήτων, γεγονός που έχει «παγώσει» ολοσχερώς την εκεί αγορά. Από τους ξένους, οι Γάλλοι εξακολουθούν να δείχνουν μια ιδιαίτερη αγοραστική δραστηριότητα, αλλά επικεντρώνεται, σχεδόν αποκλειστικά, στα νησιά των Κυκλάδων.

ZENITH