Skip to main content

Φιλόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα, λέει η Μέρκελ

«Θα εργαστώ για το πρόγραμμα για την Ελλάδα και την έγκρισή του από τη Βουλή», τόνισε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
«Πολύ φιλόδοξο» χαρακτήρισε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο υιοθέτησε η Ελλάδα, με αντάλλαγμα μια διεθνή χρηματοοικονομική βοήθεια, η οποία έχει, κατά τη γνώμη της, καταστεί «ο μοναδικός τρόπος διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ».

Εξέφρασε, παράλληλα, αισιοδοξία για το ότι η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και είπε ότι θα εργαστεί προσωπικά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αν όλα πάνε καλά, η Γερμανία θα εγκρίνει τη νομοθεσία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα την Παρασκευή», είπε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη για την έκβαση των συνομιλιών.

«Θα εργαστώ για το πρόγραμμα για την Ελλάδα και την έγκρισή του από τη Βουλή.
Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, που από τη μια θέτει φιλόδοξους στόχους εξοικονόμησης, αλλά, από την άλλη, είναι σχεδιασμένο να βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της Ελλάδας», δήλωσε σε δημοσιογράφους, στη Βόνη, η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία παρίσταται σε υπουργική διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή.
Η ίδια πρόσθεσε ότι πρόκειται για πρόγραμμα με μακροπρόθεσμους στόχους.

«Θα είναι ένα δύσκολο ταξίδι για την Ελλάδα. Αλλά είναι απολύτως αναγκαίο», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά δεν αποκάλυψε το ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν.
«Πιστεύω ότι πρόκειται για το μοναδικό τρόπο διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σχετικά με το ύψος της γερμανικής συνεισφοράς, διευκρίνισε ότι τις λεπτομέρειες θα συζητήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφερόμενη στους όρους που έθεσαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «είναι ένα υψηλής ποιότητας πρόγραμμα. Είναι ένα βιώσιμο πρόγραμμα».

Τόνισε, επίσης, ότι είναι «καλό και σημαντικό» που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν την υλοποίηση του προγράμματος, ώστε «να δυνηθεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας».

Πρόσθεσε ότι αποδείχθηκε σωστή η απόφαση για την εμπλοκή του ΔΝΤ, καθώς αυτό εξασφαλίζει «παγκοσμίως, το μέγιστο της αξιοπιστίας για ένα πρόγραμμα σταθερότητας και εξυγίανσης».

Σχολιάζοντας, τέλος, το ελληνικό σχέδιο εξοικονόμησης 30 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι περικοπές που προβλέπονται στο σχέδιο «αξιώνουν υψηλό επίπεδο πολιτικής ικανότητας όσον αφορά στην υλοποίησή τους».

ZENITH