Skip to main content

Φήμες και σενάρια για τα αποτελέσματα του stress test

Μπορεί τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test να ανακοινώνονται την Παρασκευή, όμως η φημολογία σχετικά με το τι θα «βγάλει» ο έλεγχος, αργά αλλά σταθερά φουντώνει.
Μπορεί τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού stress test των 91 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της γηραιάς ηπείρου να ανακοινώνονται την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, όμως, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η φημολογία σχετικά με το τι θα «βγάλει» ο έλεγχος, αργά αλλά σταθερά φουντώνει και εκεί προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει βγει εκτός ελέγχου. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ακόμα και στη Γερμανία, όπου σημερινό δημοσίευμα μεγάλης εφημερίδας αναφέρει ότι βρέθηκε γερμανική τράπεζα με πρόβλημα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα …κοπεί από τις εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, πίσω στην Ελλάδα ανάλογες φήμες κυκλοφορούν επίσης τα τελευταία 24ωρα, προκαλώντας σύγχυση κι ερωτηματικά. Και στην ελληνική βερσιόν της ιστορίας, υπάρχει ένα τραπεζικό ίδρυμα που «έχει πρόβλημα», χωρίς βεβαίως να κατονομάζεται. Οι φήμες καλλιεργούνται συνήθως από τα αντίπαλα στρατόπεδα, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα, ενόψει των ανακοινώσεων της Παρασκευής.

Προς το παρόν, όμως, αυτό που ισχύει είναι η εκτίμηση που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, χθες. Ότι δηλαδή, όλες οι ελληνικές τράπεζες θα βγουν αλώβητες από τον έλεγχο.

ZENITH