Skip to main content

Financial Times: Ανεπανόρθωτη αποτυχία για όλους το Grexit

Όσοι υποβαθμίζουν τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι καλοί στους υπολογισμούς αλλά δεν αντιλαμβάνονται τη δυναμική μιας τέτοιας χρεοκοπίας, τονίζεται σε δημοσίευμα τ

Όσοι υποβαθμίζουν τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι καλοί στους υπολογισμούς αλλά δεν αντιλαμβάνονται τη δυναμική μιας τέτοιας χρεοκοπίας, τονίζεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Στο άρθρο ο αναλυτής Βόλφγκανγκ Μουνχάου υπογραμμίζει τις καταστροφικές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τόσο για την ίδια την χώρα όσο και για την ευρωζώνη.

«Οι 3 προηγούμενες εβδομάδες μας θύμισαν τρεις αλήθειες: Πρώτον, η κρίση της ευρωζώνης δεν θα τελειώσει έως ότου επιλυθεί, ήτοι όταν διαγραφεί μέρος του τεράστιου χρέους, δεύτερον, όταν κάτι είναι μη βιώσιμο θα πρέπει να διακοπεί και τρίτον, από όλα τα προβλεπόμενα ατυχήματα το δυνητικά πιο καταστροφικό είναι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν είναι αναπόφευκτο, σημειώνει το πρακτορείο, ενώ προσθέτει ότι οι συνέπειες ενός Grexit θα είανι το ίδιο καταστροφικές για την ευρωζώνη όσο και για την ίδια την Ελλάδα» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι Financial Times εκτιμούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η ελάφρυνση του χρέους, σε συνδυασμό με δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό, τις μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αύξηση της φοροείσπραξης. «Προσωπικά τάσσομαι επίσης υπέρ μιας ευρείας διάσκεψης πιστωτών και δανειοληπτών που θα καταλήξει σε συμφωνία για μείωση του επιπέδου του χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο και θα σταματήσει άμεσα την λιτότητα. Αμφιβάλω ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια τέτοια μεγάλη συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες. Η καλύτερη έκβαση που μπορώ να προβλέψω είναι μια συμφωνία για την αναχρηματοδότηση της κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος, την λήξη της λιτότητας και την επικέντρωση στην ανάπτυξη. Η διαβούλευση για την μεγάλη διάσκεψη για το χρέος, ας περιμένει για αργότερα. Είναι ρεαλιστικός ένας τέτοιος συμβιβασμός; Η μεγαλύτερη πρόκληση για την νέα κυβέρνηση είναι να ξεπεράσει τα κυρίαρχα οικονομικά σενάρια που κυκλοφορούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ωστόσο η διαπραγματευτική της θέση δεν είναι απελπιστική» τονίζει ο Βόλφγκανγκ Μουνχάου.

ZENITH