Skip to main content

Φόβοι για έξοδο της Κίνας από τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο κάνει κάνει λόγο για επικείμενη αναδιαμόρφωση των θέσεών της της Κίνας σε κρατικά ομόλογα των αδύναμων κρατών της ευρωζώνης.
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο κάνει λόγο για επικείμενη αναδιαμόρφωση των θέσεών της της Κίνας σε κρατικά ομόλογα των αδύναμων κρατών της ευρωζώνης, ενδεχόμενο που προκαλεί τρόμο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, η Κίνα προβληματίζεται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα περιφερειακά κράτη της ευρωζώνης και δη σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία, με αποτέλεσμα η State Administration of Foreign Exchange (Safe) που διαχειρίζεται τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, να έχει ξεκινήσει συζητήσεις για χάραξη νέας πολιτικής.

Το τρομακτικό της ιστορίας είναι ότι η έκθεση της Safe σε ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης υπολογίζεται συνολικά σε 630 δισ. δολάρια και ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Κίνας θα σήμαινε την απώλεια μιας σημαντικής πηγής αναχρηματοδότησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με Κινέζο εκπρόσωπο, το μεγαλύτερο κινέζικο sovereign wealth fund (SWF), το οποίο κατέχει κεφάλαια ύψους 300 δισ. δολ. αποφάσισε να διατηρήσει τις θέσεις του στην ευρωζώνη.

ZENITH