Skip to main content

Φόβοι για μπαράζ αρνητικών αξιολογήσεων σε βάρος της Ελλάδας

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη περιμένουν οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης τις εξελίξεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη περιμένουν οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης τις εξελίξεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία προειδοποιώντας, ο ένας μετά τον άλλον ότι υπάρχει προοπτική περαιτέρω υποβάθμισης της.

Ο κανόνας ισχύει τόσο για την Fitch, που έβαλε προχθές την τελευταία προειδοποίηση, όσο και για την Moody's, αλλά και την S&P. Μάλιστα, η τελευταία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα - ενδεχομένως κι εντός του Μαρτίου - σε νέα έκθεση αξιολόγησης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Εννοείται ότι σε περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει σε κάποια από τις υποχρεώσεις του, τότε οι εξελίξεις θα είναι προδιαγεγραμμένες αρνητικά. Το δήλωσαν ξεκάθαρα, μεσοβδόμαδα, οι αναλυτές της Fitch, αν και έκπληξη θα συνιστούσε οτιδήποτε αντίθετο. Το κακό είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση, αρνητικές θα είναι οι αξιολογήσεις που θα ακολουθήσουν και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ το «κύμα» θα ακολουθήσουν και τα ratings των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω των ομολόγων που έχουν εκδώσει.

Προς το παρόν, πάντως, τηρείται σιγή ιχθύος. Ολοι εκτιμούν - και ελπίζουν - ότι θα αποφευχθεί το «ατύχημα», με οποιαδήποτε μορφή. Το κακό είναι πως η υποβάθμσιη, τελικά, μπορεί και να μην αποφευχθεί ακόμα και σε αυτή την περίπτωση. Κι αυτό γιατί το κλίμα, που καλλιεργείται για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, πόρρω απέχει πλέον από το να χαρακτηρισθεί ...θετικό.

ZENITH