Skip to main content

Φόβοι για νέα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη

Είναι τέτοιος ο φόβος της έκρηξης ενός σοβαρού τραπεζικού προβλήματος στην Ιβηρική Χερσόνησο, που στις Βρυξέλλες τρέχουν από τώρα να κινηθούν προληπτικά, ενόψει τυχόν απρόβλεπτων εξελίξεων.
Είναι τέτοιος ο φόβος της έκρηξης ενός σοβαρού τραπεζικού προβλήματος στην Ιβηρική Χερσόνησο, που στις Βρυξέλλες τρέχουν από τώρα να κινηθούν προληπτικά, ενόψει τυχόν απρόβλεπτων εξελίξεων. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, σήμερα, θα εισηγηθεί στη βελγική πρωτεύουσα, τη σύσταση ενός ειδικού αποθεματικού ταμείου, το οποίο θα δημιουργηθεί με στόχο να στηρίξει τράπεζες οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τον λεγόμενο κίνδυνο της «επόμενης μέρας».

Τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το εν λόγω Ταμείο είναι πολλά, με επικρατέστερο αυτό το οποίο προβλέπει την καταβολή ενός ειδικούς τέλους, αναλογικά, από κάθε ευρωπαϊκή τράπεζα. Και μπορεί την σημερινή εισήγηση να κάνει ο κ. Μπαρνιέ, όμως οι πληροφορίες που έχουν Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε γνώση των κυοφορούμενων εξελίξεων, αναφέρουν ότι το σχέδιο είναι γερμανικής έμπνευσης.

Ο φόβος ότι κάποια στιγμή η κρίση θα κάνει τον κύκλο της και θα γυρίσει εκεί απ΄  όπου άρχισε, δηλαδή τις τράπεζες, τρομάζει όλη την ΕΕ, καθώς κανείς πλέον δεν είναι σίγουρος ότι τα συστήματα προστασίας θα αντέξουν και δεύτερη μεγάλη επίθεση, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γι΄  αυτό και οι Βρυξέλλες σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους.

ZENITH