Skip to main content

Φόβοι για «τάκλιν» της ΕΚΤ στην Ελλάδα

Η αίσθηση που υπάρχει στους κόλπους της ΤτΕ είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά μέλη της ΕΚΤ που με... χαρά θα τιμωρούσαν τους απείθαρχους Έλληνες για την έως τώρα συμπεριφορά τους.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή άγνωστο θα παραμένει αν τελικώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω του του QE.

Μολονότι οι πληροφορίες που έρχονται από την Φρανκφούρτη δεν είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικές, στην Αθήνα δείχνουν να ανησυχούν πολύ. Με πρώτη απ' όλους την Τράπεζα της Ελλάδας, η διοίκηση της οποίας δεν είναι καθόλου βέβαιη για το τι θα ακούσει την ώρα της συνεδρίασης της ΔΣ της ΕΚΤ.

Η αίσθηση που υπάρχει στους κόλπους της είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά μέλη της ΕΚΤ που με... χαρά θα τιμωρούσαν τους απείθαρχους Έλληνες για την έως τώρα συμπεριφορά τους. Το πρόβλημα είναι ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία είχαν δύο ευκαιρίες για να το πράξουν. Κι αυτό γιατί από τα 23 των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πέρασε και το άλλο αίτημα της ελληνικής πλευράς, που προβλέπει την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών από τον ειδικό ευρωπαϊκό λογαριασμό ELA.

Εύλογα λοιπόν εκφράζεται ο φόβος πως υπό όρους, το "φάουλ" στα ελληνικά συμφέροντα από τους εταίρους είναι ανά πάσα στιγμή πολύ πιθανό. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο ακόμα και για " τάκλιν" στον κ. Γιάννη Στουρνάρα που θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση και φέρεται να ανησυχεί και ο ίδιος πολύ...

ZENITH