Skip to main content

Φονικές πλημμύρες στη νότια Γαλλία

Έξι νεκροί και έως και τέσσερις αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πλημμύρες στη νότια περιφέρεια.
Σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στην ορεινή περιοχή πάνω από την περιοχή Κοτ ντ΄Αζούρ της νότιας Γαλλίας, με αποτέλεσμα εννιά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ άλλοι τρεις αγνοούνται, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Το επίπεδο των υδάτων στην περιοχή ανέβηκε πολλά μέτρα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μην προλάβουν να αναζητήσουν καταφύγιο σε μεγαλύτερο υψόμετρο και να αναγκαστούν να ανέβουν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν γύρω από την πόλη Ντραγκινιάν εξαιτίας των ξαφνικών πλημμυρών, διευκρίνισε εκπρόσωπος των αρχών της περιοχής Βαρ.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν στην περιοχή αυτή περισσότερα από 350 χιλιοστά βροχής, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες πλημμύρες.

Εικόνες που μετέδωσαν τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν πολλούς δρόμους της περιοχής να έχουν αποκλειστεί από αυτοκίνητα που ανατράπηκαν από τα ορμητικά νερά.

Οι διασώστες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο να βοηθήσουν περίπου 900 ανθρώπους παγιδευμένους σε αυτοκίνητα, σπίτια και οροφές σπιτιών, πρόσθεσε. Ελικόπτερα ήδη διέσωσαν αρκετούς ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο εδώ και μια δεκαετία», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Μέσα σε μερικά λεπτά το νερό είχε φθάσει τα 50 και μετά τα 60 εκατοστά κι έχει ήδη ξεπεράσει τα δύο μέτρα, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή στην περιοχή.

Οι πλημμύρες ήταν τόσο ισχυρές που παρέσυραν οχήματα--ως και φορτηγά. Το νερό παγίδευσε τρένο υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νις στη Λιλ βόρεια της Λικ, με 300 επιβαίνοντες.

Στις σωστικές προσπάθειες συμμετέχουν πάνω από 1.000 άνθρωποι, ενώ περίπου 175.000 σπίτια στην περιοχή έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση.

ZENITH